Ruski trgovinski lanac Diksi zainteresovan je za povećanje uvoza voća i povrća iz Srbije, potvrdili su danas predstavnici te kompanije u razgovoru s ministrom trgovine Srbije Rasimom Ljajićem. Delegaciju Diksija predvodio je potpredsednik za logistiku i međunarodnu saradnju Marat Magkejev, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Diksi je treći po veličini trgovinski lanac u Rusiji i ima više od dve hiljade maloprodajnih objekata. Ta kompanija je do sada uvozila male količine voća i povrća iz Srbije, ali nakon što je Rusija uvela sankcije na uvoz prehrambenih proizvoda iz EU, zainteresovana je za povećanje uvoza, ali i da se asortiman srpske robe u njihovim objektima proširi i na konzervirano voće i povrće.

Kako je saopšteno, predstavnici Diksija juče su u Beogradu razgovarali sa najvećim proizvođačima i izvoznicima voća i povrća u Srbiji i očekuju da će potpisati prve ugovore sa srpskim partnerima, kako bi isporuke robe za Rusiju krenule sledeće nedelje. Podsetimo, pre nekoliko dana sa istim namerama u Privrednoj komori Srbije boravili su i predstavnici najvećeg ruskog maloprodajnog lanca, Tander – Magnit. Oni su u prve pregovore sa domaćim proizvođačima došli nakon što je u Krasnodaru sadašnji predsednik PKS a budući ministar privrede Željko Sertić razgovarao sa menadžmentom te kompanije. Sertić je tada predao spiskove srpskih izvoznika koji imaju potencijal da plasiraju prehrambene proizvode direktno Tander – Magnitu i tako delimično odgovore na povećane ruske zahteve za uvoz hrane, nakon uvođenja embarga zemljama EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari