Reagujući na prekjučerašnje izjave ministra odbrane Bratislava Gašića o sve uspešnijim poslovnim rezultatima Zastave oružja, rukovodstvo oružarskog Sindikata juče je ocenilo da stanje u toj kragujevačkoj fabrici nikako nije tako ružičasto kakvim ga je ministar vojni predstavio javnosti.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Ministar Gašić je, prilikom posete našoj fabrici, izneo podatke o njenom poslovanju koji, prema informacijama koje mi imamo, nisu u skladu sa trenutnom situacijom. Poznato nam je da su neka inostrana tržišta izgubljena, da fabrički kapaciteti nisu u potpunosti upošljeni i da su radnici zbog toga sve zabrinutiji – rekao je našem listu predsednik sindikata u Zastavi oružju Dragan Ilić.

Podsetimo da je ministar Gašić prekjuče izjavio da je Zastava oružje u ovoj godini ostvarila dobit od 270 miliona dinara, te da se očekuje da će on do kraja 2015. dostići 400 miliona dinara. Najavio je i investicije u modernizaciju fabrike od oko četiri miliona evra do sredine naredne godine.

U sindikatu kažu da Gašićeva izjava o ovogodišnjoj dobiti i investiciji u modernizaciju fabrike navodi na pretpostavku da radnicima neće da se smanjuju plate za dodatnih osam odsto (već su im, kao i zaposlenima u javnom sektoru, umanjene za deset posto). Oni tvrde da je o tome trebalo da se raspravlja na prošlonedeljnoj sednici Nadzornog odbora preduzeća koja je prekinuta nakon što predstavnicima sindikalne organizacije nije bilo dozvoljeno da učestvuju u radu tog organa.

– Bilo bi zaista lepo da je situacija u fabrici onakva kakvom je predstavlja Bratislav Gašić, ali kako to nije slučaj, mi ćemo informacije o poslovanju fabrike morati da dobijamo od Nadzornog odbora preduzeća. Zato ćemo insistirati na tome da sednicama NO obavezno prisustvuju i predstavnici sindikata, po cenu da se te sednice i ubuduće prekidaju – kaže Ilić, naglašavajući da prekjučerašnje izjave ministra Gašića o političkoj pozadini delovanja oružarske sindikalne organizacije takođe nemaju dodira sa realnošću, te da predstavljaju „diskreditaciju sindikata“.

Preuranjena najava stranih ulaganja

Komentarišući Gašićevu najavu pregovora sa italijanskom Beretom o mogućim ulaganjima u Zastavu oružje, Dragan Ilić tvrdi da se radi „o preuranjenoj i neodmerenoj izjavi“ i ispipavanju pulsa javnosti kad su inostrane investicije u domaće vojne fabrike u pitanju. „Transformacija fabrike nije završena, nije raščišćena vlasnička struktura u kojoj je još dosta društvenog kapitala, tako da ne znam koja bi ozbiljna kompanija ulagala u takvo preduzeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari