Komisije za hartije od vrednosti odobrila je prospekt municipalnih obveznica Grada Šapca i prodaja građanima i firmama mogla bi da počne za desetak dana, potvrdio je predsednik te komisije Zoran Ćirović. Dodao je da je prinos na obveznice Šapca znatno veći od kamata na štednju u Srbiji, kao da je ta hartija od vrednosti nominalne vrednosti od 10.000 dinara svima pristupačna.


Grad Šabac je prva lokalna samouprava u Srbiji koja emituje municipalne obveznice kroz direktnu javnu ponudu, izjavio je Aleksandar Bućić, pomoćnik generalnog sekretara Stalne konferencija gradova i opština (SKGO), uz čiju podršku je pripremljena emisija od 400 milion dinara, indeksiranu u evrima, od čega je polovina namenjena građanima. Pokrovitelj emisije je Banka Inteza, koja ima obavezu da otkupi sve obveznice koje se eventualno ne prodaju investitorima. Rok dospeća ovih obveznica je sedam godina, uz godišnju kamatu od šest odsto. Novac dobijen kroz emisiju tih hartija od vrednosti Grad Šabac će upotrebiti za izgradnju multifunkcionalnog gradskog bazena.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je rekao da se nada da će emisija šabačkih municipalnih obveznica uspeti, ističući da je taj grad sposoban za vraćanje takve emisije obveznica. Uslov da se uđe u emisiju je, kako je rekao, bilo da emitent ima pozitivne bilanse tri poslednje godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari