Banke ipak neće biti kažnjavane ako poslušaju poverenika za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića i prestanu da fotokopiraju lična dokumenta i zadržavaju podatke građana, kao što sada rade, pravdajući tu praksu zahtevima Narodne banke Srbije. NBS je saopštenjem izričito objasnila da neće kažnjavati banke koje postupe po nalogu poverenika, čime su prestali razlozi za brigu koje je dan ranije izneo Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. On je, naime, tokom sastanka sa Šabićem ocenio da bi „banke mogle da budu izložene sankcijama NBS“ ako prestanu da obrađuju podatke o ličnosti.

 Šabić je u izjavi za Danas potvrdio da će svih 29. banaka u Srbiji dobiti rešenja kojima će im biti naređeno da prestanu sa nezakonitim kopiranjem dokumenata građana i njihovom obradom i da će morati da postupe po njima.

– Ja sam već izdao naloge da se ta rešenja napišu i to će biti učinjeno u dogledno vreme – kaže Šabić, dodajući da je u svakoj banci specifična situacija, tako da će za svaku morati da se izrađuje posebno rešenje.

Poverenik je u martu uputio svim bankama upozorenje da rade nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti zahtevajući i zadržavajući kopije ličnih dokumenata klijenata i u onim situacijama kada to nije izričito predviđeno zakonom. Kako je saopšteno, do sada je sedam banaka obavestilo Šabića da će prestati sa nedozvoljenom obradom podataka o ličnosti, dok su ostale spremne da prestanu sa tom praksom „ako im to rešenjem poverenika bude naloženo“.

U Narodnoj banci su, reagujući na Dugalićevu izjavu o tome da banke strahuju od njenih sankcija, saopštili da „ovakve tvrdnje nisu tačne, niti su zasnovane na informacijama dobijenim od predstavnika NBS“.

„NBS ističe i da njeni predstavnici nisu pozvani, niti su učestvovali na sastanku (sa Dugalićem i Šabićem), pa nije ni bila u prilici da iznese svoj stav kojim bi se sprečilo iznošenje neutemeljenih pretpostavki o navodnom kažnjavanju banaka ako postupe po merama Poverenika“, navodi se u saopštenju i dodaje da se „opravdanje za eventualno nepostupanje pojedinih banaka po merama poverenika ne može tražiti u nadležnostima NBS“.

NBS: Rešiti problem sa firmama

U NBS su ocenili da će posle prestanka obrade podataka u skladu sa nalogom Šabića biti „od suštinske važnosti da se reše svi praktični problemi u vezi s konkretnim pitanjima, koja se ne odnose na građane, već pre svega na pravna lica“, a vezana su za dokazivanje i ostvarivanje uvida u lični dokument ovlašćenih lica u firmama. „Rešavanjem ovih pitanja znatno bi se predupredili rizici u vezi sa sprečavanjem pranja novca“, navode u NBS.

Šabić: Ne ugrožava se sprečavanje pranja novca

Podsećajući na probleme sa kojima se građani suočavaju zbog ponašanja banaka, Šabić je podsetio da „višestruko kopiranje ličnih dokumenata bez izričitog zakonskog osnova nije samo apstraktno kršenje Ustava i zakona, već i konkretan, nepotreban maltretman klijenata“. On je dodao i da formiranje ogromnih zbirki podataka povećava rizik njihove zloupotrebe. „Prestanak obrade podataka koje nemaju svoju osnovu u zakonu ničim ne ugrožava ciljeve utvrđene Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, budući da će banke nastaviti sa primenom onih mera za utvrđivanje identiteta klijenata koje imaju izričit osnov u tom ili u bilo kom drugom zakonu“, zaključio je Šabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari