Očigledno je da postoji opstrukcija u sprovođenju javnih nabavki i to ne ide samo od izvođača nego i od naručilaca koji pokušavaju da pronađu slabe tačke u regulativi. Izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji bi trebalo da se nađe pred parlamentom u drugoj polovini ove godine, nastojaćemo da onemogućimo zloupotrebe, ali i da poboljšamo sam zakon kako bi imao efikasniju primenu – rekao je juče predsednik skupštinskog Odbora za finansije Veroljub Arsić i dodao da će pre svega morati da se menja kaznena politika.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Arsić je dodao da će u pripremi izmena zakona pomagati predstavnici NBS, Ministarstva finansija i Uprave za javne nabavke.

– Cela jedna mašinerija je upotrebljena da se sabotira Zakon o javnim nabavkama, najviše je zloupotrebljavano pravo na žalbu, koje su u nekim slučajevima podnošene i pre objavljivanja konkursa. Događa se i da ponuđači sastavljaju takvu konkursnu dokumentaciju da se unapred vidi ko će dobiti posao, a ima i takvih slučajeva da se po završetku konkursa mesecima ne donose odluke, kako bi, utisak je, najbolji ponuđači odustali od ponude – kaže Arsić i navodi primer da je jedna bolnica u Srbiji navela u konkursu da odgovara onaj ponuđač koji istovremeno pruža usluge još dvema bolnicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari