Vrednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Rusku Federaciju će, kako procenjuju u Ministarstvu poljoprivrede, ove godine biti 25 do 30 odsto veća u odnosu na ostvarenu lane i iznosiće oko 250 miliona dolara.


– Otvorena je mogućnost da se uveća izvoz u Rusiju, ali da bi se organizovala veća proizvodnja robe koju to tržište traži, potrebno je vreme i sredstva. Trenutno je pažnja usmerena na povećanje proizvodnje svinjskog mesa, koja je u prethodnom periodu stagnirala i opadala jer nije bilo izvozne tražnje – navode za Danas u Ministarstvu. Zbog toga nadležna ministarstva pripremaju izmene određenih propisa kako bi se domaći proizvođači motivisali da krenu u veći tov i proizvodnju svinjskog mesa i da unaprede njegov kvalitet.

Obim bilateralne trgovine poljoprivredno prehrambenim proizvodima između Srbije i Ruske Federacije je u stalnom porastu. Od 2005. do 2013. povećana je 8,6 puta. Lane je izvoz iz Srbije u Rusiju iznosio 188,7 miliona, a uvoz iz Rusije svega 56,8 miliona dolara. Suficit na srpskoj strani iznosio je 131,9 miliona dolara. U prvoj polovini 2014. već je ostvaren izvoz vredan 118 miliona i suficit u trgovini od 95 miliona dolara.

Rusko tržište je lane najzainteresovanije bilo za srpske jabuke, jagode, breskve, nektarine, kruške, trešnje, višnje, sveže i suve šljive, mladi i feta sir, zatim za konzervirani grašak i kukuruz šećerac, za sok od višanja i trešanja bez šećera… Najveće izvozne poslove sklopili su Delta agrar, Magic fruit, Nektar, Koncern Farmakom, Vinožupa, Rado fruit, Sojaprotein, Svislajon grupa, ali i Zlatiborac, Juhor, Neoplanta …

Rusija je već godinama među prvih deset izvoznih destinacija za plasman naših poljoprivrednih proizvoda, a među prvih dvadeset zemalja iz kojih se poljoprivredno prehrambeni proizvodi uvoze u Srbiju. Međutim, glavni trgovinski partner poljoprivrede Srbije je Evropska unija, koja nam obezbeđuje takođe bescarinski pristup gotovo svim poljoprivrednim proizvodima, uključujući i juneće meso i šećer za koji na tržištu Rusije nemamo tu povlasticu. Godišnji izvoz u EU za period 2011-2013. premašuje milijardu evra i teško je očekivati da će se izvoznici tradicionalno orijentisani na to tržište preorijentisati na rusko i napustiti poznate uslove poslovanja, posebno kad se unapred ne zna koliko će trajati sadašnje pogodnosti.

Ipak, izvoz proizvoda životinjskog porekla u zemlje članice Carinskog saveza – Rusku Federaciju, Republiku Belorusiju i Kazahstan poslednjih godinu dana beleži rast i može se očekivati da će ovakav trend biti nastavljen, naročito kada je reč o svinjskom mesu. U ministarstvu naglašavaju da je izvoz moguć samo iz objekata koji su odobreni i nalaze se na listi objavljenoj na sajtu Roseljhosnadzora, ruske federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor.

Brisel Srbiji: Ne koristite trgovinski rat

Beograd, Brisel – Evropska unija upozorila je zemlje kandidate za članstvo i potencijalne kandidate među kojima je i Srbija, da ne pokušavaju iskoristiti sankcije između EU i Rusije za ostvarivanje boljeg trgovinskog položaja. Naime, Brisel je nametnuo žestoke sankcije ruskim vlastima i kompanijama zbog krize u Ukrajini, dok je Moskva odgovorila zabranom uvoza hrane iz zemalja Evropske unije. Procenjuje se da će međusobne sankcije rezultirati štetom koja se meri milijardama evra. Ekonomski analitičari smatraju da bi trgovinska kriza između EU i Rusije mogla otvoriti vrata trećim zemljama da profitiraju.

Ministri inostranih poslova zemalja EU su na sastanku koji je održan u petak izrazili očekivanje da države, a to se posebno odnosi na Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, koje nisu pod sankcijama Rusije, ne pokušavaju iskoristiti ovu priliku. Kako se navodi, ove države su pozvane da se „uzdrže od mera usmerenih na korišćenje novih mogućnosti trgovanja koje proizlaze iz uvođenja ruskog embarga“. Pretpostavlja se da se ova mera posebno odnosi na Srbiju, s obzirom na bliske i čvrste veze ove dve države koje proističu iz posebnog sporazuma o trgovini, koji je potpisan avgusta 2000. A. D.

Pojačan nadzor inspekcije

Nadzor inspekcije na terenu i uzorkovanje voća i povrća namenjenog ruskom tržištu su pojačani, a Uprava za zaštitu bilja je zajedno sa drugim nadležnim državnim službama preduzela čitav set aktivnosti kako bi se sprečilo da voće i povrće uvezeno iz drugih zemalja bude reeksportovano na tržište Rusije. Kontrola zdravstvenog stanja i dobrobiti životinja, registracija i odobravanje objekata, službena kontrola u tim objektima vezana za higijenu, bezbednost i kvalitet hrane, granična kontrola i ostali poslovi u oblasti veterinarstva, obavljaju se u skladu sa našim propisima, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Imlek do kraja meseca u Rusiji

Beograd – Kompanija Imlek dobiće do kraja avgusta dozvolu za izvoz mleka i sireva u Rusiju, najavila je Svetlana Glumac, direktorka korporativnih i regulatornih poslova Denjub fuds grupe, u okviru koje ta kompanija posluje, zajedno sa Bambijem, Knjaz Milošem i mlekarom Subotica. „Na ruskom tržištu uskoro će se naći ‘moja kravica’, feta, namazni sirevi, UHT mleko i još nekoliko proizvoda iz Imlekovog asortimana“, kazala je ona i ocenila da je jednogodišnja zabrana uvoza hrane, koje je Rusija početkom avgusta uvela članicama EU, SAD i nekim drugim zemljama, kao odgovor na njihove sankcije zbog ukrajinske krize, „šansa za Srbiju“. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari