Rusija od 1. avgusta uvodi zabranu uvoza nekih vrsta voća i povrća iz Poljske, a priprema i ukidanje bescarinske trgovine sa Ukrajinom, što, prema ocenama eksperata, predstavlja šansu da se poveća izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.


Zvanični predstavnik Agencije za kontrolu poljoprivrednih proizvoda Aleksej Aleksejenko izjavio je juče da se odluka o poljskim proizvodima sprema i da će biti potpisana u najskorije vreme. On je objasnio da je ta agencija više puta zabeležila kršenja pravila sertifikata poljskih proizvoda, otkrivajući različite bolesti. Agencija je ranije najavljivala moguću zabranu uvoza jabuka, kupusa i drugih proizvoda iz Poljske.

Ministarstvo za ekonomski razvoj juče je saopštilo da je razradilo projekat odluke Vlade koji Ukrajini ukida bescarinsku trgovinu i uvodi uvozne tarife, pošto je Kijev 27. juna potpisao ekonomski deo dokumenata o pridruživanju EU. Ekonomski eksperti smatraju da će se u toj situaciji, kada se smanji uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Poljske i Ukrajine, povećati potražnja za poljoprivrednim proizvodima iz Srbije za rusko tržište.

Predstavnik Privredne komore Srbije u Moskvi Sveto Vasiljević izjavio je da poljoprivrednici u Srbiji treba da u toj situaciji budu obazrivi prilikom prodaje svojih proizvoda, kako bi se izbegle mahinacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari