Iako je predlog Rezolucije o napretku Srbije, koji je pripremio Jelko Kacin, na Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojen ubedljivom većinom, što je potom Srbiji obezbedilo status kandidata za članicu EU, osim pohvala taj dokument ukazuje i na propuste, posebno u borbi protiv korupcije. Uz podsećanje na sporna pitanja iz privatizacije 24 firme, o čemu je srpska javnost pre više od pola godine uveliko spekulisala, naročito se ukazuje na pet najspornijih slučajeva: Sartid, Jugoremedija, Mobtel, C market i ATP Vojvodina.

U tački 17 Rezolucije koja je usvojena na Odboru, Srbiji se „skreće pažnja na mnoge prijavljene nepravilnosti, naročito u poljima privatizacije, procesa rehabilitacije i javnih nabavki, i poziva na aktivnije angažovanje sa strane pravosudnih organa kako bi se obezbedila njihova temeljita istraga i privođenje počinilaca pravdi“.

Odbor „poziva srpske vlasti da što pre pregledaju kontroverznu privatizaciju i prodaju 24 kompanije, s obzirom da Evropska komisija ima ozbiljne sumnje u vezi s njihovom zakonitošću, uključujući Sartid, Jugoremediju, Mobtel, C-market i ATP Vojvodinu i da odmah deklasifikuje dokumente klasifikovane kao službena tajna u vezi s njihovom privatizacijom i prodaje, pošto je to suprotno evropskim standardima“.

Takođe, Odbor „skreće pažnju na najveću važnost sakupljanja temeljne i kompletne evidencije javne imovine kako bi stvorila bezbedno i predvidljivo poslovno okruženje, osigurala restituciju privatne imovine i sprečila protivzakonito otuđenje javnih sredstrava zbog privatnih interesa“ navodi se u Rezoluciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari