Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije i član Srpske napredne stranke, novi je kandidat za ministra privrede, umesto Dušana Vujovića, koji je 4. avgusta preuzeo resor finansija. Aleksandar Vučić, premijer Srbije, juče je republičkom parlamentu i zvanično predložio Sertića za novog ministra, a Danasu je u kabinetu predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković rečeno da će sednica na kojoj će se raspravljati o njegovom izboru biti zakazana u najkraćem roku, najverovatnije početkom sledeće sedmice zbog potrebe da novi ministar privrede što pre stupi na dužnost.

 Predstavnici vladajuće koalicije zadovoljni su predloženim kandidatom i najavljuju apsolutnu podršku, dok opozicija tvrdi da neće podržati „izbor naprednjaka Sertića“, ali i upozorava da će se privredom i dalje upravljati iz jednog, premijerovog kabineta.

Osim predstavnika vladajuće koalicije Vučićev izbor za mesto novog ministra privrede podržavaju privrednici, ali i predstavnici vodećih sindikalnih centrala.

– Premijer je kandidovanjem Sertića načinio odličan izbor, jer novom ministru neće biti potrebno vremena za upoznavanje sa privrednom situacijom. On je kao predsednik Privredne komore odlično upoznat sa svim zbivanjima, a kao predsednik PKS pokazao je odlične rezultate. On je čovek iz našeg, poslodavačkog i privredničkog okruženja, tako da za njega nema tajni i sigurno je da će moći uspešno da se nosi sa svim problemima – kaže za Danas Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca.

Da je Vučić napravio odličan izbor smatra i Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije. On kaže da je Sertić najprihvatljivija ličnost trenutno za resor privrede.

– On ima i dovoljno znanja i ličnog iskustva jer se dugo nalazi u privredi i neko je ko može da odgovori tako krupnim problemima sa kojima se privreda suočava. I do sada smo sa njim imali sasvim korektnu saradnju i očekujemo da će biti nastavljena, bez obzira na sve teškoće koje će pratiti privatizaciju preduzeća u restrukturiranju – napominje Orbović za Danas.

Ekonomistu Milana Kovačevića brine to što će i pored izbora novog ministra privrede, sve konce u privredi nastaviti da vuče isključivo premijer. Problem je, kaže, što postoji ogromna razlika u nivou premijera i vlade, jer premijer sve kanališe preko sebe. To nije dobro i to smanjuje njegov kapacitet, bez obzira o kakvom kapacitetu je reč. Kovačević kaže da ne zna koji su Sertićevi planovi za resor koji preuzima, ali i upozorava da će novom ministru biti potrebno vremena da se upozna sa sva tri spiska preduzeća od kojih je 150 u restrukturiranju, 600 neprivatizovanih i 1.000 u kojima država ima nekog udela. „Uostalom, ko garantuje da će novi ministar biti zadovoljan tek usvojenim zakonom o privatizaciji, možda će i on imati ideje da se taj zakon menja“, napominje Kovačević.

– Sertić je proveren Vučićev kadar, stručnjak sa Unioin univerziteta koji poznaje privredne tokove, jer je jedno vreme proveo u Privrednoj komori Srbije. Njegovim imenovanjem biće samo potvrđeno da će „privredna volja“ i dalje biti u rukama Vučića. Novi ministar, kao i svi ostali u vladi, suštinski će i dalje biti samo Vučićevi savetnici, bez mogućnosti samostalnog delovanja. Sertić je antipod Raduloviću i on će isključivo biti produžena premijerova ruka, bez ikakvih ozbiljnih namera da se bavi svojim resorom – kaže Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS i dodaje da njegova stranka neće podržati takva Vučićeva kadrovska rešenja.

Sertić neće moći da računa ni na podršku dva poslanika Nove stranke. Zoran Živković, lider ove stranke kaže za naš list da se nastavlja loša vladina politika koja naravno loše utiče i na samu privredu. Za našeg sagovornika dobro je to „što je premijer konačno predložio stranačkog aparatčika za ministra, tako da nema više skrivanja iza eksperata. Konačno će postati jasno da se politikom vlade upravlja samo iz jednog Vučićevog kabineta. U Tadićevoj Novoj demokratskoj stranci juče nisu želeli da odgovore da li će podržati Sertića za ministra. Rečeno nam je da će prvo sačekati da vide šta novi ministar ima da kaže , pa da će onda odlučivati o podršci.

Sertić: Radiću u najboljem interesu privrede

„Zahvalan sam premijeru Vučiću na ukazanom poverenju da u ovom reformskom periodu vodim jedno od ključnih ministarstava za ekonomiju Srbije. To je za mene velika čast i ogromna odgovornost. Ukoliko i parlament potvrdi izbor, i na novoj funkciji radiću kao i na mestu predsednika Privredne komore Srbije – u najboljem interesu srpske privrede i države“, kaže se u Sertićevoj pisanoj izjavi dostavljenoj Danasu.

Jedan od prioriteta je i sprovođenje reformi u svim segmentima u nadležnosti ministarstva i rešavanje ključnih problema sa kojima se privreda godinama suočava, „da bi njeno zdravo jezgro i onaj deo koji se može postaviti na noge podigao efikasnost, upošljavao što veći broj ljudi i postao što konkurentniji u utakmici na međunarodnom tržištu koja nas čeka u toku i nakon procesa evropskih integracija“, naveo je Sertić u izjavi.

Inače, Sertić je trenutno predsednik Privredne komore Srbije. Na tu poziciju izabran je jednoglasno na Skupštini PKS kao jedini kandidat, a kandidatura je stigla iz više od 30 regionalnih komora i udruženja. Osnovnu i srednju školu završio je u Novom Sadu. Diplomirao je na Fakultetu za poslovno-industrijski menadžment, Univerzitet Union u Beogradu. Od 2010. direktor je preduzeća Konrad (visokogradnja, završni radovi u građevinarstvu, uređenje enterijera). Bio je direktor preduzeća Foreks iz Beograda i izvršni direktor firme Magma, a bio je i suosnivač preduzeća Gotrex iz Beča, kao i „Gotra“ iz Novog Sada. Član je SNS i borda direktora Evrokomore, a bio je proglašen i za najboljeg menadžera jugoistočne i srednje Evrope. Rođen je u Sečnju 1967. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari