Poreski obveznici moći će od ponedeljka elektronski da podnose još šest novih prijava, saopštila je Poreska uprava. Na spisku su prijave poreza na premije neživotnog osiguranja, zatim doprinosa za osnivače, odnosno članove privrednih društava, potom samooporezivanje fizičkih lica, te prijava za ispunjavanje obaveza zapošljavanja lica sa invaliditetom, poreza na dobit po odbitku i poreza na dobit po odbitku koji ostvaruju nerezidentna lica.

U saopštenju se dodaje da puna primena elektronskog podnošenja ovih prijava počinje 1. marta ove godine, jer će do tog perioda obveznici i dalje morati poreske prijave da podnose na papirnom obrascu. Paralelno, moći će na portalu e-Porezi da predaju nove elektronske obrasce.

– Zaduženja poreskih obveznika će se u prelaznom periodu formirati na osnovu papirnih obrazaca. Elektronske prijave podnete u prelaznom periodu ne stvaraju poreska zaduženja, već su isključivo namenjena za edukaciju i testiranje – objasnila je direktorka Poreske uprave Dragana Marković i pozvala poreske obveznike da tokom dvomesečnog probnog perioda koriste elektronski servis kako bi se što bolje pripremili za njegovu punu primenu.

Ona je dodala da će čak 95 odsto poreskih prihoda koje administrira Poreska uprava u narednom periodu biti pokriveno elektronskim servisima i najavila dalju modernizaciju Poreske uprave.

Video-uputstva za podnošenje elektronskih prijava biće uskoro postavljena na zvaničnom sajtu PU.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari