Prioriteti Privrednog društva „TE – KO Kostolac“ su obezbeđivanje sigurne i kontinuirane proizvodnje uglja i električne energije tokom zimskog perioda i sanacija posledica elementarnih nepogoda iz jula i septembra, rečeno je na zajedničkom sastanku predstavnika Direkcije EPS-a za proizvodnju i poslovodstva kompanije u Kostolcu.

Predstavnici Direkcije za proizvodnju EPS-a podržali su aktivnosti „TE – KO Kostolac“ na realizaciji prioriteta, uz sugestiju da sve aktivnosti imaju konkretne elaborate i dokumente sa planom svih aktivnosti po mesecima do kraja prvog tromesečja naredne godine.

Termokapaciteti su spremni za predstojeću zimsku sezonu, jer su završene sve remontne aktivnosti na oba bloka TE „Kostolac A“. Veselin Bulatović, pomoćnik direktora PD „TE – KO Kostolac“, naglasio je da su remontni na kopu „Drmno“ i rekonstrukcija transportnog izvoznog sistema završeni 10. oktobra, kada je i počela proizvodnja uglja. Dnevno se na kopu „Drmno“ iskopa u proseku od 23.000 do 25.000 tona uglja, što je u skladu sa potrebama rada TE. Proizvodnja se odvija sa dva bagera „SRs 400“ i „SN 630“, a od sredine novembra očekuje se da se završe i poslovi na revitalizaciji bagera „SRs 400“, koji je bio pod vodom i nanosima mulja i njegovo uključenje u proizvodni proces. U zimski period na kopu „Drmno“ ulazi se sa eksploatacionim rezervama uglja od oko 2,5 miliona tona i punim deponijama na kojima se nalazi oko 400.000 tona sitnog uglja.

Goran Horvat, direktor Direkcije za proizvodnju uglja PD „TE – KO Kostolac“, naglasio je da će u narednom periodu eksploatacione rezerve na kopu „Drmno“ biti povećane i da će biti obezbeđene potrebne količine uglja planirane po bilansu do kraja marta 2015. godine.

Predstavljen je i radni materijal „Evakuacija potopljene opreme, uklanjanje mulja i otkopavanje uglja ispod mulja“, a istaknuto je da se sanacija posledica elementarne nepogode koja je zadesila PK „Drmno“ odvija u skladu sa tehničkim rešenjima stručnjaka iz PD „TE – KO Kostolac“, EPS-a i stručnih institucija. Do sada su bezbedno izvučeni bager 800 i jedna pogonska stanica, a očekuje se da sve mašine budu izvučene do kraja oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari