Danas će italijanski parlament glasati o izvršenju budžeta za 2010. godinu kao uslovu za usvajanje budžeta za sledeću 2012, što će biti svojevrsno glasanje o poverenju Silviju Berluskoniju, italijanskom premijeru koji je već izgubio parlamentarnu većinu. Evropski mediji su juče po podne javili da ozbiljnim političkim krugovima u Rumu kolaju vesti da bi Berluskoni mogao da se povuče sa svoje funkcije i da se juče o tome savetovao sa svojom decom, koja inače drže pod kontrolom mnoge medije u Italiji.

Mada je Berluskoni takve vesti demantovao, akcije italijanskih firmi počele su da padaju, i to pošto su na svetskom finansijskom tržištu već porasle premije rizika na italijanske desetogodišnje državne obveznice na 463 poena, što je najviša premija od uvođenja evra i ravna onoj koja se plaćala za identične države obveznice Grčke, Portugala i Irske pre nego što su morale da se oslone na pakete evropske pomoći. Kasno popodne Berluskonijev pristalica, glavni urednik italijanskog lista Foljo, objavio je da će predsednik danas tražiti glasanje o merama štednje a zatim podneti ostavku, a izbore je najavio za januar. Mada analitičari tvrde da vrlo solidno stanje italijanske privrede ne opravdava ovakav tretman Italije na finansijskim tržištima, i pored njenog duga od oko 1.900 milijardi evra ili 120 odsto BDP-a, nego se na Italiju preliva dužnička kriza Grčke kao halo-efekat, gotovo su jednodušni u oceni da se teškoće kroz koje prolazi Italija u vrlo visokoj meri imaju zahvaliti nesposobnosti ne samo njihovih vlada nego i ukupnih političkih elita. Tu se pre svega misli baš na Silvija Berluskonija, ali nikako samo na njega.

Dok se Italija priprema za izlazak na klizav finansijski i politički teren, u Grčkoj je juče ulazila u završnicu procedura komponovanja nove koalicione vlade iz koje je isključen dosadašnji premijer Jorgos Papandreu. Evropski mediji su juče insistirali na verovatnoći da njegovo mesto zauzme bivši zamenik guvernera Evropske centralne banke i bivši guverner centralne banke Grčke, a dosadašnji savetnik Jorgosa Papandreua Lukas Papademos (64). On se simpatijama evropskih političara i medija preporučio kategoričnim protivljenjem održavanju grčkog referenduma o evropskim zahtevima za štednju, kao i blagovremenim ranijim zalaganjem za viši stepen integracije EU. Sa njim na čelu, Grčka, veruje se po evropskim prestonicama, ne bi uzimala u razmatranje mogućnost izlaska iz sistema evra. Još mu samo ostaje da iste simpatije obezbedi i kod Grka. Kao alternativno rešenje pominjani sadašnji ministar finansija Evangelos Vanizelos juče po podne je pao u sasvim drugi plan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari