Na vanrednoj sednici Gradske skupštine odbornici su jednoglasno prihvatili preporuku Vlade Srbije i Ministarstva privrede da se potraživanja koje grad ima od Kompanije Simpo pretvore u trajni ulog. Reč je o dugovanju od oko dve milijarde dinara, što je iznos jednogodišnjeg budžeta Grada Vranja.

Vladi kao većinskom vlasniku kapitala Simpa predloženo je da prilikom privatizacije ove kompanije preuzme ulog Grada Vranja, a da zauzvrat bude finansijski garant za buduće investicije u vranjskoj opštini.

– Interes lokalne samouprave je da Simpo opstane, da krene proizvodnja i da radnici primaju plate. Naš interes je da problem bude rešen, a kroz zaključke Gradskog veća štitimo i interese cele lokalne samouprave. Ne verujem da je bilo kome u interesu da Simpo ode u stečaj i da na taj način izgubimo više od četiri hiljade radnih mesta – rekao je gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

Odbornicima se obratio i generalni direktor Simpa Slađan Disić, koji je govorio o dugogodišnjim problemima, napominjući da se sada stiče realna osnova da proizvodnja ponovo bude pokrenuta. Od juče je ponovo pokrenuta proizvodnja u pogonima tapetarije u Vranju i fabrici dušeka u Bujanovcu, iz iskorišćenost kapaciteta sa oko četrdeset procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari