Radnici kragujevačke Niskogradnje zakazali su za danas novi protest ispred zgrade gradske uprave, gde će zahtevati rešavanje svog statusa kao i statusa firme, koja je u poslovno-finansijskoj agoniji još od decembra 2012. Tada su gotovo sve zaposlene, zajedno sa delatnošću (izgradnja i održavanje saobraćajnica) i mehanizacijom, preuzela druga javna preduzeća – Čistoća, Parking servis, Vodovod, Javno stambeno i druga. Početkom marta ove godine, većini radnika Niskogradnje prestao je radni angažman u firmama koje su ih preuzele, oni su se vratili u matično preduzeće, ali kako ono postoji još samo na papiru, tu nemaju šta da rade.


– Grupi od 17 radnika koji nisu prelazili u druge firme, Niskogradnja duguje do 28 plata, oni nemaju više ni za hleb, pa zajedno sa porodicama i bukvalno – gladuju. Odlučili smo, ipak, da o položaju radnika i statusu firme još jednom razgovaramo sa rukovodstvom grada, umesto da već danas, kako su pojedini zaposleni predlagali, radikalizujemo protest. To ćemo sigurno učiniti, ukoliko ponovo budemo prevareni i zaboravljeni – rekao je za naš list predsednik sindikata u Niskogradnji Miodrag Grujučić, napominjući da su, zbog neoverenih zdravstvenih knjižica, zaposleni izgubili i pravo na lečenje.

Radnici Niskogradnje prethodno su, podsetimo, sa istim zahtevima protestovali sredinom aprila, kada im se obratio gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i ponudio, kako je rekao, jedino moguće rešenje koje grad može da obezbedi.

– Oni radnici koji su potrebni Čistoći i Parking servisu, gde se nalazi mehanizacija Niskogradnje, biće angažovani u tim preduzećima, sa ostalima će biti raskinut radni odnos uz ponuđen socijalni program – rekao je tada Nikolić.

Istakao je, pritom, da je problem Niskogradnje ogroman, da se ona bavi delatnošću koja je gradu potrebna, ali da je nevolja u tome, što je, kako je ocenio, prethodna gradska vlast te poslove ustupila drugim preduzećima, i na taj način, „uništila Niskogradnju“.

– Gradonačelnika od poslednjeg protesta, u aprilu, nismo više ni videli, ni čuli. Od onoga što nam je tada obećao, nije ispunjeno ništa. Nijedan radnik nije prešao u Čistoću, ili Parking servis, niti je onima za koje više nema posla ponuđen socijalni program. Pokušaćemo još jednom da se sa nadležnima u gradu dogovorimo o rešavanju položaja zaposlenih i statusa preduzeća. Ukoliko propadne i taj pokušaj, sledi radikalizacija protesta – poručuje sindikalac Grujičić, uoči današnjeg okupljanja radnika Niskogradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari