Vlada je pravnim nasiljem prisvojila upravljanje Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, tvrdi Savez samostalnih sindikata iz Kragujevca, koji je reagovao povodom nedavnih imenovanja za novi saziv Upravnog i Nadzornog odbora tog Fonda. U saopštenju koje je dato dodaje se i da su „beogradizacijom organa upravljanja i nadzora Fonda ugrožena prava svih žitelja Srbije koji žive južno od Save i Dunava“.

– Izmenom Zakona o zdravstvenom osiguranju, iz novembru 2014. Vlada je, uz podršku Skupštine Srbije, prisvojila upravljanje Fondom, jer je novom regulativom predviđeno da Upravni odbor ima sedam članova, od kojih četiri bira ministar zdravlja, dok u sastav Nadzornog odbora Fonda ulazi pet članova od kojih tri, takođe, imenuje ministar zdravlja – navodi se u saopštenju sindikata.

Uz to, odlukom Vlade, koja je istim Zakonom ovlašćena za izbor i svih ostalih članova Upravnog i Nadzornog odbora, a na predlog sindikata, udruženja penzionera i udruženja zemljoradnika, u Upravnom odboru Fonda od sedam članova, njih šest je iz Beograda, dok je u Nadzornom odboru od pet članova četvoro iz Beograda. Ostala dva člana UO i NO su sa teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine.

– Kako se Fond za zdravstveno osiguranje finansira iz sredstava osiguranika, a ne iz budžeta Republike Srbije, smatramo da su Skupština i Vlada Republike Srbije, pravnim nasiljem, prisvojili upravljanje ovim Fondom. Odlukom Vlade, stanovnici Srbije koji žive južno od Save i Dunava, nemaju svoje predstavnike u ovom Fondu. Da apsurd bude veći, nepoznato je koji su to sindikati predlagali kandidate za članstvo u organima Fonda, jer najveća sindikalna centrala, Savez samostalnih sindikata Srbije, to nije učinila – ističe se u saopštenju uz ocenu da građani Srbije koji žive južno od Save i Dunava „mogu da se nadaju još lošijem položaju zdravstvenih ustanova na svojoj teritoriji, a time i lošim zdravstvenim uslugama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari