Republički odbor Sindikata radnika građevinarstva i Industrije građevinskog materijala (IGM) Srbije uputio je pismo premijeru Aleksandru Vučiću u kojem navodi niz mera koje buduća vlada treba da sprovede kako bi se unapredilo građevinarstvo u Srbiji.

U pismu se navodi da je neophodno uposliti domaće građevinske firme, posebno one koje su od nacionalnog interesa za privredu Srbije i u procesu restrukturiranja. Sindikati zahtevaju i partnerski odnos domaćih građevinskih preduzeća sa stranim kompanijama, a ne status podizvođača.

Među zahtevima je i zaključivanje kolektivnog ugovora za građevinarstvo i odluka o proširenom dejstvu kolektivnog ugovora na sve poslodavce i preduzeća u toj oblasti. Sindikati traže da se poslovi poveravaju kompanijama koje su društveno i socijalno odgovorne i legalno zapošljavaju radnike, kao i da se prekine praksa da se uslovi tendera prilagođavaju stranim kompanijama i time onemogućava učešće domaćih preduzeća. U zahtevima se navodi i hitno usvajanje Zakona o inspekcijama, kao i izmirenje obaveza države prema građevinskim preduzećima po osnovu izvedenih radova. Sindikati predlažu da Ministarstvo građevinarstva Srbije preuzme nadležnosti nekih drugih ministarstava koja su do sada bila nadležna za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i infrastrukturne projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari