Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su informaciju o restrukturiranju EPS-a, u kojoj se protive pripajanju Elektrovojvodine Elektrodistribuciji Beograd i traže da ona ostane zasebno privredno društvo.

Za informaciju su glasali poslanici stranaka koji čine vlast u Pokrajini, DS, SVM i LSV. Zaključeno je da je od interesa građana Vojvodine očuvanje privrednih subjekata sa teritorije pokrajine, kao i decentralizacija u sistemu distribucije električne energije.


Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin oštro je kritikovao pripajanje Elektrovojvodine, rekavši da ovo nije prvi put da se Vojvodini oduzimaju nadležnosti. On je postavio pitanje da li će i preduzeće Vojvodinašume biti pripojeno centrali.

Pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Stanković istakao je da Pokrajinska vlada insistira na zaključcima iz 2012. godine, kada su se sve poslaničke grupe usprotivile gašenju Elektrovojvodine. Nenad Borojević iz Demokratske stranke kazao je da pripajanje EPS-u predstavlja ugrožavanje imovine APV.

– Ovo je obesmišljavanje autonomije, koje nema ekonomsko uporište. Da je neko hteo da doprinese razvoju Vojvodine, on bi sva druga društva pripojio EDV-u – naveo je on.

Predsednik poslaničke grupe SNS Predrag Matejin rekao je da se ovakvim postupanjem kao predlagača, DS javno deklarisala kao „autonomaška stranka“ i naveo da je pripajanje EV EPS-u deo aranžmana sa MMF-om, kao i da zasebni sistemi ne mogu da opstanu na tržištu.

– Politika je dovela do ove tenzije. Nije ovo nikakvo pripajanje nekome već ukrupnjavanje. Tačno je da je EV najbolja, ali se nadamo da će i druga preduzeća uskoro početi da donose profit – naveo je on.

Poslanici SNS-a su naglasili da je EV stoprocentno u vlasništvu EPS-a i da to preduzeće najbolje zna šta je dobro za EV. Takođe je istaknuto da budžeti lokalnih samouprava neće biti oštećeni jer će porez biti uplaćivan njima.

Robert Kolar iz Lige socijaldemokrata Vojvodine istakao je da je gašenje EV „projekat jednog malog čoveka i grupe ljudi oko njega, koji predstavljaju inostranu lobi grupu, kojoj će EV biti prodata“.

Pokrajinska vlada je početkom meseca saopštila da se protivi pripajanju EV EPS-u i predložila da se poštuju zaključci doneti u decembru 2012. U zaključku Pokrajinske vlade se još navodi da je EV poslovala u dobitku za razliku od Elektrodistribucije Beograd koja je gubitaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari