Povećana količina aflatoksina u mleku je u poslednjih nekoliko dana drastično smanjilo prodaju mleka kada je reč o mlekarama, ali i trgovinskim lancima, saznaje Danas. Iako je pad potražnje evidentan u ovom trenutku, nema tačnih podataka o tom iznosu.

 Slobodan Petrović, generalni direktor Denjub fuds grupe, kaže za Danas da je došlo do smanjenja prodaje mleka nakon objavljivanja informacije o nedozvoljenoj količini aflatoksina u mleku.

– Prodaja je znatno pala, ali nemamo precizne podatke o procentima. Primera radi ovog petka smo prodali za oko 40 odsto količina manje nego prošlog petka – ističe naš sagovornik. On kaže da će smanjeni obim prodaje trajati sve dok potrošači shvate da je reč o ujdurmi i da je potpuno bezbedno da piju mleko.

artina Petrović, menadžer za odnose sa javnošću Delez Srbija, takođe ističe da je promet mleka opao i u objektima tog trgovinskog lanca.

– Nemamo podatke koliko iznosi pad prodaje, ali ga definitivno ima. Veoma je teško reći koliko će trajati ovaj trend, a svakako je da će zavisiti od daljeg razvoja situacije vezane za količine aflatoksina u mleku – ističe Martina Petrović.

leko i proizvodi od mleka koji su u prodaji na teritoriji Srbije, u potpunosti su ispravni i nemaju štetne posledice po zdravlje građana, saopštila je Vlada Srbije posle jučerašnje sednice. Vlada je najavila da će nadležne službe istražiti da li su o ispravnosti mleka davane netačne informacije, kako bi se, kako je navedeno, „uništila srpska agroindustrija“.

– Nadležne službe će obaviti istrage zbog sumnji da se netačnim informacijama o navodnom neispravnom mleku uništava srpska agroindustrija i tržište i pokušavaju stvoriti uslovi da se u Srbiju uvozi stočna hrana od genetski modifikovanih organizama – ističe se u saopštenju Vlade.

Iz prodaje je, kako je navedeno, povučeno mleko „za koje postoji bilo kakva sumnja u pogledu kvaliteta i uzorci su poslati na ekspertizu u kredibilne međunarodne laboratorije“. Dodaje se da se detaljno obavljaju vanredne analize sirovog mleka i mlečnih proizvoda, kao i stočne hrane, a uvedene su i pojačane kontrole uvoznog mleka. Sa druge strane, vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić ponovio je juče da je prisustvo aflatoksina u mleku znatno veće u odnosu na prvu analizu koja je urađena po narudžbini njegovog sekretarijata i objavljena pre nekoliko dana. On na konferenciji za novinare u Novom Sadu nije želeo da iznosi tačne podatke o rezultatima nove analize zbog eventualne krivične odgovornosti, jer laboratorija Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, gde je rađena analiza, nije akreditovana za te poslove. Ješić je kazao da to ne znači da rezultati nisu tačni, i dodao da je ubeđen da će oni biti isti kada za nekoliko dana stignu rezultati nove analize tih uzoraka iz dve akreditovane laboratorije.

– Vlada Vojvodine je formirala stručni tim koji će narednih dana raditi na preuzimanju svih mogućih mera kako bi se situacija povodom povećane koncentracije aflatoksina u mleku u Vojvodini što pre normalizovala – rekao je Ješić. Jedna od aktivnosti je, kako objasnio, uzimanje uzoraka stočne hrane od svih velikih i srednjih proizvođača mleka u pokrajini koja će biti analizirana u FINS-u, koja je akreditovana za analizu stočne hrane. Ješić je rekao da će farmerima u Vojvodini pokrajinska vlada besplatno obezbediti supstance koje se koriste za neutralisanje prisustva toksina u stočnoj hrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari