Smanjenje broja direktora u Elektroprivredi Srbije može da donese određene uštede, ali bez preduzimanja drugih mera, prvenstveno poboljšanja efikasnosti poslovanja, kompanija ne može da izađe na „zelenu granu“, smatra stručna javnost u Srbiji.


Slobodan Ružić, direktor firme Enerdži sejving grup, kaže za Danas da nije najjasnije čije ingerencije preuzima novoformirani odbor izvršnih direktora.

– To telo sasvim sigurno ne može biti pandan bordu direktora, koji postoji u kompanijama u razvijenim zemljama, jer je tu reč o telu koje je faktički upravni odbor. Osnovna nepoznanica je koga treba da zameni odbor izvršnih direktora, odnosno čime će rukovoditi. Prirodno je da kompanijom rukovodi generalni direktor, a da određenim celinama rukovode direktori privrednih društava. Ako odbor izvršnih direktora preuzima ingerencije direktora privrednih društava, postavlja se logično pitanje čime onda oni rukovode. Čini mi se da odbor izvršnih direktora treba faktički da bude savetodavno telo generalnog direktora, međutim, uz ogradu da možda nemam dovoljno podataka kako će ta nova organizacija funkcionisati u praksi, ne vidim na koji način ono može da poboljša poslovanje kompanije – ističe Ružić.

On dodaje da smanjenje broja direktora sa 600 na 300 može da stvori uštede, ali nikako i da reši probleme u kojima se EPS nalazi.

– Brojka od 600 direktora je enormno velika i dobro je što se taj broj smanjuje. Međutim, treba naglasiti da će na taj način doći samo do neznatnih ušteda i da bez povlačenja drugih poteza ne može doći do preporode EPS-a. Da bi do toga zaista i došlo, potrebno je sprovesti istinsku racionalizaciju među svim zaposlenim u kompaniji, a naročito u administraciji. Takođe, nužno je i unaprediti poslovanje kroz smanjenje troškova na svim nivoima kao i poboljšati planiranje kad je reč o nabavkama, kupovini i prodaji električne energije i tako dalje – naglašava naš sagovornik.

Da je smena direktora nedovoljna za povećanje efikasnosti EPS-a, slaže se i ekspert za energetiku Vojislav Vuletić.

– Dobro je što je broj direktora sa 600 smanjen na 300, ali je i ta cifra suviše velika i nepotrebna kompaniji. Broj direktora bi trebalo smanjiti na optimalnu cifru. EPS-om treba da upravlja generalni direktor i s obzirom da se deli na tri celine trebalo bi imati još tri direktora koji njima rukovode. Besmisleno je gomilati rukovodeća mesta kao što je besmisleno raditi racionalizaciju samo na papiru. Ona mora da se sprovede u realnosti pa tamo gde zaista nema potrebe za tim to direktorsko mesto ukinuti, a tamo gde ima potrebe treba postaviti i dvojicu ako će to povećati efikasnost i rezultate kompanije. Smanjenje direktora je samo preduslov da bi EPS počeo da funkcioniše uspešnije. Da bi do toga zaista i došlo, prvenstveno je potrebno sprečiti krađu struje i omogućiti kompaniji da naplati dugovanja od građana i privrede – smatra Vuletić.

Prekobrojni će biti zamoljeni da odu

Najavljenu reorganizaciju Elektroprivreda Srbije započela je formiranjem Odbora izvršnih direktora koji će upravljati celim sistemom u kompaniji. Predsednik tog odbora je generalni direktor Aleksandar Obradović, a u njemu se nalazi još sedam članova. Odbor izvršnih direktora upravljaće pojedinim resorima, a čine ga direktori za proizvodnju uglja, distributivne sisteme, finansije, korporativne poslove, proizvodnju energije, snabdevanje strujom i trgovinu. U prvoj fazi reorganizacije planirano je da se broj direktora sa 600 smanji na brojku od 300. Oni za kojima postoji potreba biće raspoređeni na druga radna mesta, dok će drugi, kako je to rekao generalni direktor Aleksandar Obradović, „biti zamoljeni da potraže zaposlenje na drugom mestu“. U EPS-u predviđaju da će smanjenjem broja direktora i korporativizacijom kompanije na godišnjem nivou uštedeti 36 miliona evra i sprečiti da ta kompanija dnevno gubi 100.000 evra. Do 1. jula, kada treba da se završi prva faza reorganizacije, pored EPS snabdevanje, koje već funkcioniše, biće formirane i celine za proizvodnju struje i snabdevanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari