Zaposleni u metalskom sektoru Srbije očekuju da će do kraja godine biti održan još jedan sastanak radne grupe Ministarstva privrede, zadužene za određivanje modela privatizacije preduzeća u restrukturiranju i da će biti prihvaćen njihov zahtev da se broj firmi predviđenih za odlazak u stečaj smanji.


– Održan je samo jedan sastanak te radne grupe u novembru. Mi smo tada sa predstavnicima ministarstva dogovorili da se predlog Agencije za privatizaciju o sudbini metalskih preduzeća u restrukturiranju, konkretno onih za koje je predložen stečaj ne usvoji na „prvu loptu“. To znači da smo zatražili pojedinačne razgovore predstavnika poslovodstva i sindikata oko 60 firmi, na kojima bi bilo moguće skidanje sa liste za stečaj. Do tih sastanaka je zaista i došlo i mi sada očekujemo da do kraja meseca Ministarstvo privrede organizuje sastanak radne grupe na kome bi se donela odluka da se poveća broj preduzeća koja će nakon privatizacije nastaviti sa radom – kaže za Danas Zoran Vujović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije.

On smatra da je za sindikate neprihvatljiv predlog Agencije da 30-ak metalskih preduzeća završi u stečaju, jer tu ima i onih koja nikako ne bi smela da budu na toj listi na toj listi.

– Na spisku za stečaj se nalazi nekoliko firmi za koje smo apsolutno uvereni da mogu da nastave sa radom na tržištu. Reč je recimo o preduzećima kao što su Lokomotiva, Vagonka, Kočiona tehnika koja posluje u sastavu Prve petoletke. Nama nije prihvatljivo objašnjenje Agencije da ta preduzeća mogu da nađu kupca i u stečajnom postupku, ona takav tretman ne zaslužuju a država treba da stvori uslove kako bi se za njih našao kupac ili strateški partner. Potpuno je neodgovorno da država tera u stečaj domaće firme i da poslove kojima se bave u budućnosti rade preduzeća iz regiona. Primera radi, Vagonka je jedino je preduzeće u Srbiji za remont lokomotiva, Kočiona tehnika, u kojoj je zaposleno nekoliko stotina radnika, svojevremeno je sarađivala i sa vodećim svetskim kompanijama za proizvodnju aviona – naglašava Vujović.

On dodaje da je država dužna do obezbedi kvalitetan socijalni program i da za radnike preduzeća koja idu u stečaj obezbedi realne otpremnine. Inače, među radnicima firmi koje su predložene za stečaj vlada veliko nezadovoljstvo a neke su zbog toga, primera radi, zaposleni u firmi Metal sistemi početkom meseca organizovali štrajk.

Lista

Na listi firmi predloženih za stečaj su, između ostalih, i Goša iz Smederevske Palanke i Zastavine firme za proizvodnju rezervnih i auto – delova. Za oko 15 firmi Agencija za privatizaciju je predložila svojinsku transformaciju kroz model prodaje imovine (za kragujevački „21. Oktobar“, Kablove iz Jagodine, Zastavu specijalna vozila u Somboru ) a za ostale kroz prodaju kapitala ili pronalaženje strateškog partnera. Vujović ističe da je u svim metalskim preduzećima u restrukturiranju u ovom trenutku zaposleno manje od 5.000 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari