Obećanje premijera Aleksandra Vučića da će direktori javnih preduzeća koji ne rade dobro svoj posao biti smenjeni ispunjeno je na sednici Vlade Srbije održanoj u Nišu.

Tom prilikom doneta je odluka da se smene Dragoljub Simonović (Železnice Srbije), Marko Ćulibrk (Dunav osiguranje), Velimir Radosavljević (Aerodrom „Nikola Tesla“), Milan Živanović (Direktorat za vazduhoplovstvo), Branimir Božović (Lutrija Srbije), Kostadin Popović (Dipos) i Stojadin Jovanović (Agencija za bezbednost saobraćaja). Međutim, razrešenjima sedam direktora tačka na smene u javnim preduzećima neće biti stavljena jer je premijer Vučić najavio ukljanjanje sa funkcija čak 70 odsto direktora do kraja avgusta. Među smenjenima je najveći broj kadrova koje je postavila upravo premijerova Srpska napredna stranka, ali ima i kadrova Socijalističke partije Srbije kao i sad već faktički nepostojeće stranke, Ujedinjenih regiona Srbije.

Ono što je interesantno jeste da sem nekoliko premijerovih opaski (koje se svode na to da smenjeni direktori svoj posao ne obavljaju na adekvatan način) nema detaljnijih objašnjenja zbog čega su tačno smenjena sedmorica čelnika javnih preduzeća, a što je još interesantnije nema ni objašnjenja zašto su „pošteđeni“ neki drugi koji su trpeli kritike.

Neosporna je činjenica da su pojedina preduzeća, čiji su direktori smenjeni, u velikim poslovnim problemima poput Železnica Srbije, Dunav osiguranja, Diposa ili Državne lutrije Srbije. Takođe, podsećanja radi, početkom jula uhapšen je, prekjuče smenjeni, Velimir Radosavljević, direktor aerodroma „Nikola Tesla“, koji je nakon toga pušten da se sa slobode brani od optužbi da je zloupotrebom službenog položaja oštetio preduzeće. Međutim, i neka druga javna preduzeća imaju probleme, primera radi Srbijagas i Elektroprivreda Srbije, ali njihovi čelnici nisu smenjeni na sednici Vlade u Nišu. Po svemu sudeći, razlog za to što pojedini direktori nisu „odleteli“ sa svojih funkcija nije podrška i poverenje koje oni uživaju kod premijera Vučića, već „ tanka kadrovska klupa“ Srpske napredne stranke bez obzira da li je reč o stranačkim ili nestranačkim kadrovima koje „poseduje“. Jednostavno, nije nikakva tajna da od dolaska na vlast SNS ima problema sa pronalaženjem adekvatnih rešenja za popunu svih funkcija koje su joj pripale. Taj problem postaje veći u situaciji kada treba naći zamenu za nekog ko odlazi zbog lošeg rada.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ističe da SNS kao vodeća stranka u koaliciji snosi određenu odgovornost za loš rad smenjenih direktora, ali da je to sekundarno pitanje u odnosu na to da su smene nesposobnih u javnim preduzećima neophodne.

– Definitivno je da SNS kada je postavljala neke kadrove nije mogla da zna da će se oni pokazati kao loša rešenja. Pitanje je međutim zašto su tako dugo držani na funkcijama kada je postalo jasno da preduzeća kojima su na čelu guraju u propast. Ipak, u ovom trenutku je mnogo važnije da se počelo sa smenjivanjem onih koji ne rade kako treba. Ne smatram da su potrebna posebna objašnjenja Vlade zašto su smenjeni određeni direktori jer je evidentno da je reč o čelnicima preduzeća gubitaša. Primera radi, Dunav osiguranje je u velikim poslovnim problemima, mada je ruku na srce takva situacija bila i pre nego što je sada smenjeni direktor Ćulibrk postavljen na to mesto. Ali hajde jednom da se stavi tačka na javašluk. U tom smislu smene su potrebne i potez Vlade koja je smenila sedam direktora javnih preduzeća je dobar – ističe Savić.

Ipak, on dodaje da smena direktora i njihova zamena drugim ljudima koje će postaviti vlast nije rešenje samo po sebi.

– Mora se raskrstiti u potpunosti sa dosadašnjim načinom razmišljanja i rukovođenja javnim preduzećima. Dakle, dužnost novopostavljenih direktora je da racionalizuju i unaprede funkcionisanje preduzeća a država sa druge strane mora da obezbedi uslove u kojima javna preduzeća mogu da prave dobit. Primera radi, apsolutno nije bitno ko je na čelu Srbijagasa, u slučaju da je nabavna cena gasa veća od prodajne, ne može se očekivati da preduzeće ostvaruje dobit. Dakle, potrebno je i da država omogući javnim preduzećima, to jest njihovim rukovodiocima da rade svoj posao i ostvaruju dobit. Isto je važno i da se pojača uloga Nadzornih odbora u preduzećima koji treba da kontrolišu rad direktora, odnosno da li oni rukovode preduzećima na adekvatan način. Samo tako će se krenuti sa mrtve tačke i samo na takav način se može obezbediti da smene sa kojima je Vlada Srbija započela daju adekvatne rezultate i da ne ostanu „mrtvo slovo na papiru“ – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari