Kreditni rejting Srbije smanjen je u januaru, tako da smo sada u rangu sa Republikom Kongo, Mozambikom, Kenijom, Mongolijom, Ruandom, Sejšelima i Dominikanskom Republikom, dok se javni dug povećava za više od osam miliona evra dnevno, saopštila je juče Demokratska stranka. Izjava je data na osnovu prognoze Agencije Fič rejtings, koja je prošle godine u ovo vreme snizila kreditni rejting Srbije, a ove godine ga zadržala na tom nivou.


„Osnovni kriterijum za svrstavanje Srbije u ovaj rang zemalja sa visoko špekulativnim rejtingom je veliko učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu sa tendencijom daljeg rasta. Kako to agencija FIČ definiše u svom izveštaju „Kretanje javnog duga Srbije ostaje izazovno, pošto se očekuje da će dug porasti na oko 80 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2016. godine, što je visoko iznad granice za rejting B- od 45 odsto BDP“, navodi se u saopštenju demokrata. Dodaje se da je Srpska napredna stranka došla na vlast u vreme kada je javni dug iznosio 15,5 milijardi evra, a prema poslednjem objavljenom podatku Uprave za javni dug 14. januara 2015. godine dostigao je 22,8 milijardi evra, što je povećanje javnog duga za više od sedam milijardi evra ili za neverovatnih 47 odsto. Na dnevnom nivou javni dug se povećavao za više od osam miliona evra, tvrde demokrate.

Srpska napredna stranka je u odgovoru istog dana zamolila demokrate, koji su podigli javni dug, za samo četiri godine svog vladanja, sa 34,2 na 62,5 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) da se uzdrže od deljenja lekcija. „Od prvog dana, otkako je preuzela odgovornost za vođenje javnih finansija i Srbije, SNS se bori da popravi ono što je upropašćeno, i da efikasnim ekonomskim merama promeni privrednu klimu, skupe kredite zameni povoljnijim, privuče investicije, za šta smo pobrali pohvale vodećih svetskih ekonomskih institucija“, odgovorili su naprednjaci i naglasili da je njihov cilj „ono što je bilo nezamislivo za vreme vladavine DS – država bez dugova“. Dodaju da „zahvaljujući ekonomskim merama Vlade Republike Srbije, pre svega, kao rezultat mera fiskalne konsolidacije i strategije upravljanja javnim dugom, već krajem 2016. godine, prvi put posle mnogo godina rasta, koji je prouzrokovala katastrofalna ekonomska politika DS, javni dug počeće da se smanjuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari