Prvo osnovno javno Tužilaštvo u Beogradu potvrdilo je Danasu da trenutno vrši provere nekoliko krivičnih prijava podnetih protiv izvršne direktorke „Jugoslovenskog rečnog brodarstva“ Biljane Čvertkov, ali i drugih pojedinaca iz tog preduzeća.

 Osim prijave koja se odnosi na legitimnost sadašnjeg rukovodstva JRB-a, a koju je podnela bivša finansijska direktorka Milena Đuran, to Tužilaštvo proverava još tri prijave protiv direktorke Čvertkov, a odnose se „ne samo na zaključivanje štetnih ugovora, već i na druge različite pravne poslove“. I Više javno tužilaštvo potvrdilo je da im je predata krivična prijava protiv aktuelnog rukovodstva, ali nije naznačeno da li se po njoj postupa.

Prema saznanjima Danasa, između ostalog, predmet provere biće veliki broj poslova sklapanih sa različitim firmama, za koje se smatra da su bili štetni za preduzeće, a koji su bili i predmet sukoba pojedinih članova aktuelnog i bivšeg rukovodstva JRB-a.

Jedan od spornih ugovora iz prijave u koju je naš list imao uvid je sa privatnom firmom Virtu Partners, koja se bavi procenom plovnih objekata za rashod, „težak“ više od 100.000 evra. Naime, posao procene za koji je ta firma angažovana, kako tvrdi Đuranova, mogli su da obave i zaposleni u Sektoru za tehniku i održavanje u svoje radno vreme, bez dodatnih troškova za firmu.

– Kao tadašnji finansijski direktor u nekoliko navrata sam odbila da potpišem taj ugovor, i slala pismeno obrazloženje menadžmentu, u kome objašnjavam da je, u uslovima kada je preduzeće u teškoj finansijskoj situaciji, takav ugovor štetan i nerentabilan. Nakon toga sam dobila premeštaj na najniže referentske poslove – priča Đuranova.

Ona dodaje da je usled „pritisaka koje su vršili predsednik UO Saša Aleksić i direktorka Čvertkov, zbog neslaganja sa tim ugovorom, iz firme otišao i v.d. generalnog direktora Vesko Šulović“.

– U Tužilaštvu sam naknadno saznala da posao nisu obavili čak ni Virtu partners, nego su angažovali podizvođača, koji nije ni isplaćen – tvrdi Đuranova.

Kako stoji u jednoj od krivičnih prijava, mnogi od poslova sklapani su direktnim pogodbama izvršne direktorke, plaćane se nepotrebno visoke cene usluga, a finansijskom direktoru nije dostavljana potrebna dokumentacija.

– Gotovo dve godine nije postojao nijedan ugovor o kupovini goriva, ni na domaćem ni na inostranom tržištu. Gorivo je najpre nabavljano od NIS-a preko kompenzacije za vozarine, a zatim i od privatnih dobavljača, takođe bez ugovora. Praktično sve transakcije oko kupovine goriva, a kupovalo se do 1.000 litara mesečno, završavani su izvan poslovnih knjiga – kaže Đuranova.

Takav je slučaj i sa čišćenjem objekata odnosno tankova u JRB-ovoj agenciji u ukrajinskom gradu Reniju, za šta je svakog meseca plaćana enormna cena, od 10.000 do 15.000 dolara. Novac je „na ruke“ podizao Miodrag Gujaš, šef Agencije Reni, bez pravdanja, tvrdi naša sagovornica.

– Te blagajničke izveštaje niko od odgovornih u firmi nije hteo da potpiše, a na kraju je to svaljeno na šefa opštih poslova, koji verovatno nije ni razumeo šta potpisuje – kaže Đuranova i dodaje da je „firmi Eko Tank iz Beograda za čišćenje barže od mazuta isplaćeno 1,5 milion dinara, iako su to mogli da urade zaposleni JRB-a u Plovnoj radionici Srbija Bjelasica“.

Direktorki 4,5 prosečne plate

Na redovnoj sednici Skupštine akcionara JRB AD od 26.6. 2014. izglasano je i povećanje zarade izvršne direktorke sa dotadašnje četiri na 4,5 prosečne zarade po zaposlenom. „Nadzorni odbor smatra izuzetno primerenim malo povećanje zarade izvršnoj direktorki, a ono što posebno treba naglasiti je da zarada izvršnoj direktorki nije povećavana od samog imenovanja, a da je ostvareni rezultat od momenta imenovanja (od 21.09 2011) do danas izuzetno poboljšan u svim aspektima poslovanja, što se naročito ogleda u tome da je u 2013. ostvaren pozitivan rezultat poslovanja“, navodi se u obrazloženju odluke.

Krađe

Samo u 2012. JRB je podneo 12 krivičnih prijava protiv NN izvršilaca zbog otuđenja goriva, električnih kablova, i ostale opreme u ukupnom iznosu od 10,5 miliona dinara, 32.468 dolara i 3.500 evra, stoji u izveštaju sa redovne sednice Nadzornog odbora od 12. 6 .2013. „Navodi Biljane Čvertkov o pozitivnom poslovanju u 2012. su diskutabilni, jer JRB poslednjih godina posluje kao gubitaš. Veliki manjkovi goriva i robe u prevozu koji nisu ispitivani, a svaljivani uglavnom na NN lica, nisu ni prikazivane u poslovnim knjigama“, tvrdi Milena Đuran.

Dozvole

– Za tri godine od kada je Čvertkova direktor, potrošeno je više od tri miliona evra stalne imovine na mahom tekuće opravke koje su prikazane kao investiciono održavanje. Veliki deo sredstava utrošen je na održanje likvidnosti po dozvoli Agencije za privatizaciju. Dozvolu za trošenje sredstava nije im bilo teško dobiti pošto je predsednik Upravnog odbora Saša Aleksić, pre Petrohemije bio visoko pozicioniran u Agenciji, a vodio je dva neuspešna tendera za privatizaciju JRB-a, kaže za Danas Ilija Ivošević, predsednik Jedinstvene organizacije sindikata AD JRB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari