Dilema koja danima unosi bojazan među potrošače, da li je mleko u Srbiji ispravno za konzumiranje ili ne, dobila je i političku dimenziju, a jedan od trenutno vidljivih epiloga je da se po nalogu Ministarstva poljoprivrede iz prodavnica povlače proizvodi svih mlekara kod kojih postoji sumnja da je koncentracija aflatoksina iznad dozvoljene. Naime, ne samo da Ministarstvo poljoprivrede i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu na različite načine tumače da li je mleko zaraženo ili ne, već su se saopštenjima o tom slučaju oglasile i neke političke partije, a na tu temu se diskutovalo i u Skupštini Srbije.


– Podatke o uzorcima mleka prema kojima se vidi da je povećana koncentracija aflatoksina, i to kod proizvoda više proizvođača, dobio sam od jedne laboratorije u Bečeju koja je akreditovana od strane Ministarstva poljoprivrede. Do kraja sedmice očekujem da dobijem rezultate još od dve laboratorije sa Tehnološkog i Poljoprivrednog fakulteta. Uzorci neispravnog mleka su iz maloprodaje u Vojvodini. Čim sam saznao za taj podatak, o tome sam obavestio nadležne, odnosno Ministarstvo poljoprivrede i predsednika Vlade Srbije. Smatram da je sasvim normalno i uobičajeno što sam nakon toga tu informaciju postavio na svoj Tviter nalog – kaže u izjavi za Danas Goran Ješić, vojvođanski sekretar za poljoprivredu. On je na Tviteru naveo i da su mu pretili zbog toga što je odlučio da objavi podatke, ali da su pretnje prestale, jer je, kako je istakao, „javnost čudo“. Na svojoj stranici Ješić je poručio „svima što mi prete s lažnim brojem telefona i putem Tvitera – razumem biznis od milijardu evra, ali i volim svoju decu. Samo se potpišite“.

Sa druge strane, Ministarstvo poljoprivrede navodi da su dodatna ispitivanja nakon sumnje u prisustvo aflatoksina u pojedinim uzorcima mleka, uzetih u okviru vanredne kontrole koja je sprovođena od početka februara, potvrdila i mogućnost prisustva aflatoksina M1 iznad dozvoljenih vrednosti.

– Zbog različitih rezultata ispitanih uzoraka unutar istog mleka, Ministarstvo poljoprivrede će po preporuci referentne laboratorije Evropske unije poslati sporne uzorke na superanalizu u Holandiju, u laboratoriju koja može sa preciznošću da utvrdi stvarni nivo aflatoksina M1 u mleku. Veterinarska inspekcija naložila je povlačenje iz prometa mleka čiji uzorci pokazuju mogućnost nedozvoljene količine aflatoksina M1 dok ne stignu rezultati superanalize iz Holandije. Inspekcije Ministarstva poljoprivrede utvrdiće s kojih farmi muznih krava potiče mleko čiji uzorci su pokazali povišen nivo aflatoksina i daće nalog za obustavu isporuke mleka s tih farmi – naglašavaju u Ministarstvu poljoprivrede i dodaju da uvode i pojačanu kontrolu uvoznog mleka jer se radi o regionalnom problemu.

Poljoprivredna i veterinarska inspekcija započele su novu vanrednu kontrolu stočne hrane koja je uzročnik pojave aflatoksina u mleku. Od tri do sedam dana nakon što se prekine ishrana muznih krava kontaminiranom hranom, aflatoksini iščezavaju iz mleka.

– Industrijama mleka data je instrukcija o obaveznoj dnevnoj samokontroli sirovog mleka i gotovih proizvoda. Zdravlje ljudi u Srbiji nije ugroženo konzumiranjem mleka koji je u rafovima prodavnica jer je nivo aflatoksina, iako u nekim uzorcima iznad dozvoljenih granica, daleko ispod koncentracija koje mogu izazvati bilo kakve zdravstvene probleme. U Srbiji je do 2010. godine dozvoljeno prisustvo aflatoksina u mleku bilo deset puta veće nego danas – bilo je 0,5 umesto sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu, što je standard koji u ovom trenutku važi u velikom broju država, uključujući i Sjedinjene Američke Države – naglašavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

U tom ministarstvu upozoravaju na sve češće pokušaje da se senzacionalističkim pristupom vrlo ozbiljnim i značajnim temama ugrožavaju ekonomski interesi Srbije, u ovom slučaju njenih proizvođača i prerađivača mleka, kao i da se unosi bespotrebna panika među stanovništvom.

– Rezultati kontrole mleka koje su objavili Nacionalna organizacija potrošača Srbije, Ministarstvo poljoprivrede i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu razlikuju se jer su ispitivanja rađena u različitim laboratorijama, koje imaju neusklađene kriterijume. NOPS nema novca da bi slala mleko u Beč na analizu, ali očekujemo ozbiljnost državnih organa koji bi trebalo to da urade. Građani bi trebalo da unesu tri do četiri litra mleka sa visokim sadržajem aflatoksina dnevno i da ga piju dve tri godine da bi osetili neki problem – izjavio je juče predsednik NOPS-a Goran Papović. On je savetovao da se pije mleko u manjim količinama ili dugotrajno mleko proizvedeno u novembru i decembru prošle godine, jer kod tih mleka nije otkriven aflatoksin.

Ispravno samo devet vrsta mleka

Prema podacima u listi koju je na svom Tviter nalogu objavio Goran Ješić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vojvodine, manju količinu aflatoksina od dozvoljene imaju Megle, delimično obrano dugotrajno mleko (Megle, Kragujevac), Dukat trajno mleko, sterilizovano delimično obrano mleko sa 1,5 odsto mlečne masti, obogaćeno vitaminom D (Somboled, Sombor), Dukat trajno mleko, sterilizovano mleko sa 2,8 mlečne masti, obogaćeno vitaminom D (Somboled, Sombor), Imlek belo organsko mleko, pasterizovano mleko 2,8 odsto mlečne masti (Imlek, Beograd), dugotrajno mleko lajt , sterilizovano, homogenizovano mleko sa 0,6 odsto mlečne masti (Šabačka mlekara), dugotrajno mleko, sterilizovano, homogenizovano mleko sa 2,8 odsto mlečne masti (Šabačka mlekara), dugotrajno mleko, sterilizovano, homogenizovano mleko sa min. 2,8 mlečne masti (Niška mlekara), Zdravo sveže mleko, pasterizovano i homogenizovano mleko sa 2,8 odsto mlečne masti (Subotička mlekara) i K plus dugotrajno mleko, sterilizovano, homogenizovano mleko sa 2,8 mlečne masti (Niška mlekara). Sva ostala sa liste od 36 vrsta mleka imaju u sebi, navodi se u spisku koji je obelodanio Ješić, veću količinu aflatoksina od dozvoljene.

Ipak politika

Poslanici Demokratske stranke, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine zatražili su juče od Vlade Srbije tačnu informaciju da li je mleko u Srbiji bezbedno po zdravlje građana. Dušan Milisavljević, predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu i poslanik DS, naveo je da pitanje kvaliteta mleka u Srbiji nije političko pitanje, već nacionalno i bezbednosno, te da Vlada treba hitno da saopšti da li je ono bezbedno za korišćenje po zdravlje ljudi. Bivša ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković pozvala je Vladu Srbije da hitno stavi zabranu na promet sveg mleka proizvedenog u Srbiji, te hitno uveze mleko iz Evropske unije, a nikako iz regiona. Dulićeva je pozvala Vladu da raspusti prognozno izveštajnu službu i otpustiti sve koji su njen deo, smeni ministra i sve druge državne sekretare, načelnika inspekcije, direktore i načelnike u Upravi za zaštitu bilja i Upravi za veterinu, te da podnese krivičnu prijavu za ugrožavanje života građana.

Zaraženo mleko u BiH iz četiri zemlje

Sarajevo – Kancelarija za veterinarstvo BiH saopštila je da su pošiljke mleka iz Slovenije, Mađarske, Nemačke i Srbije povučene prilikom uvoza zbog povećanog sadržaja aflatoksina koje su otkrili granični veterinarski inspektori. „Vršeći kontrole uvoza, granični veterinarski inspektori su uzeli uzorke mleka koje su dostavili u odgovarajuće laboratorije. Na osnovu analize je utvrđeno prisustvo povećanog sadržaja aflatoksina. Uvoznici mleka su obavešteni, a obavestićemo i zemlje iz kojih mleko potiče“, rekao je direktor Kancelarije za veterinarstvo Ljubomir Kalaba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari