Među 100 zemalja rangiranih po indeksu otvorenosti budžeta za 2012. godinu, Srbija je na juče objavljenoj listi zauzela 60. mesto, jer je „osvojila“ 39 od mogućih 100 bodova. To je svrstava među zemlje koje pružaju svojim građanima „minimum informacija potrebnih za razumevanje i analiziranje budžeta“ i znatno je ispod proseka regiona (52 boda), ali i značajno lošije nego na prethodnom rangiranju, kada je imala 54 poena, saopštila je Transparentnost Srbija.

 U toj organizaciji ocenjuju da je glavni razlog za ovako drastičan pad činjenica da Vlada u procesu donošenja prošlogodišnjeg budžeta nije objavila fiskalnu strategiju, i da se o sadržaju nacrta tog dokumenta moglo suditi samo na osnovu kritika koje je izrekao Fiskalni savet. Na loš indeks uticala je i činjenica da za 2012. godinu nije postojao „građanski budžet“ – dokument u kojem bi predlog budžeta bio približen građanima, a koji se prvi put pojavljuje ove godine.

Ukoliko vlada ima nameru da ubuduće vodi transparentnu budžetsku politiku, navodi se u saopštenju Transparentnosti, jedan od ključnih poteza bilo bi povećanje broja ministarstava koja imaju programske budžete, kao i veća mogućnost da javnost dobije potpune informacije u toku pripreme tog dokumenta. Indeks otvorenosti budžeta bio bi veći kada bi se poštovao budžetski kalendar, kada bi Vlada izveštavala šta je preduzela povodom preporuka Državne revizorske institucije, odnosno kada bi aktivnosti na ispunjenju tih preporuka pratili i parlament i DRI. Indeks bi bio veći i kada bi predlog budžeta sadržao podatke o kvazifiskalnim aktivnostima (kao što je kontrolisanje cena koje su ispod tržišnog nivoa od strane Vlade), o prenetim obavezama i zaduženjima, kada bi se jasno videlo koliko deo budžeta se troši na poverljive nabavke i smanjila diskreciona ovlašćenja u trošenju budžetske rezerve, ističe se u saopštenju Transparentnosti Srbija.

Lista

Po otvorenosti budžeta, na vrhu ovogodišnje liste nalaze se Novi Zeland (OBI 93) i Južna Afrika (90), slede Velika Britanija, Švedska, Norveška i Francuska sa indeksima iznad 80. Na samom začelju, sa indeksom nižim od pet su Zambia, Irak, Niger, Čad, Benin, Saudijska Arabija, Ekvatorijalna Gvineja, Mjanmar i Katar. Srbija deli 60. mesto sa Sijera Leoneom i Malezijom. Od zemalja regiona, Slovenija je sa indeksom 74 u grupi zemalja u kojoj su SAD (79), Rusija (75), Nemačka (71), Bugarska (65) i Hrvatska (61). BiH ima indeks 50, Rumunija i Albanija 47, a Makedonija 35. Srbija je sa indeksom 39 iznad proseka Podsaharske Afrike (31), ali zaostaje za Latinskom Amerikom (52), a posebno za zemljama Zapada (75).

Senić: Očekujem bolju ocenu za 2013.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić očekuje da će Srbija biti bolje ocenjena u narednom međunarodnom rangiranju, jer je unapređena procedura donošenja tog najvažnijeg finansijskog državnog dokumenta. „Ministarstvo finansija je pri izradi budžeta za 2013. godinu u potpunosti poštovalo sve rokove iz budžetskog kalendara“, rekao je Senić i dodao da je predlog budžeta na vreme dostavljen Skupštini Srbiji i da su poslanici imali nekoliko nedelja za razmatranje, tako da je budžet usvojen pre krajnjeg roka u budžetskom kalendaru. Prema njegovim rečima, prvi put u Srbiji je, u saradnji sa USAID-om, donet građanski budžet, koji će biti predstavljen naredne nedelje.

„Uvereni smo da će ove činjenice u narednom izveštaju značajno unaprediti poziciju Srbije u kada je reč o transparentnosti budžeta i javnih finansija“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari