Srbija je u Izveštaju o uslovima poslovanja Svetske banke za 2015. godinu, kojim se ocenjuje lakoća poslovanja u nekoj zemlji, pala sa 77. na 91. mesto. „Srbija nije zabeležila reforme koje se mere u izveštaju i koje olakšavaju regulatorni okvir tokom 2013/14. godine.

Pored toga, Srbija je otežala postupak prenosa imovine“, navodi se u izveštaju. Precizirano je da je u prošlogodišnjem izveštaju Srbija bila na 93. poziciji, ali je u međuvremenu promenjena metodologija pa bi se prema pokazateljima u izveštaju za prethodnu godinu našla na 77. mestu.

Najlošije ocene dobili smo zbog načina izdavanja građevinskih dozvola, gde se nalazimo na 186. mestu i po načinu plaćanja poreza – na 165. mestu. Najbolje smo prošli u merenju o zaštiti manjinskih investitora (32. mesto) i rešavanju stečajnog postupka (48. mesto). U SB zaključuju da iako je primetno da Srbija nastavlja da unapređuje svoju regulatornu praksu, činjenica da je na 91. mestu liste govori da je potrebno još dosta toga uraditi. Na primer, troškovi dobijanja građevinskih dozvola su najviši u regionu Evrope i centralne Azije (26 odsto vrednosti skladišta koje se gradi). Slično je i s plaćanjem poreza, preduzetnici u Srbiji se suočavaju sa 67 plaćanja godišnje, ako žele da budu u skladu sa poreskom regulativom, što je najviše u Evropi.

Izveštaj SB komentarisali su i ekonomisti, pa Danilo Šuković, saradnik Instituta društvenih nauka, kaže da se u „Srbiji mnogo priča o reformama, ali da se one ne sprovode“.

– Suština reformi je da rade institucije a ne smanjenje plata i penzija. Ako nemate jake institucije sva druga priča je uzaludna. Onda prevlada korupcija, partokratski interesi, i mi to nismo uspeli da suzbijemo – rekao je Šuković i dodao da je jedan od primera i način na koji se finansiraju sportski klubovi – tako što političari narede nekom javnom preduzeću da ih sponzoriše, što je signal da od reformi nema ništa.

I Ana Trbović, dekanka Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju, slaže se da rang zemlje „ukazuje da kod nas nije bilo dovoljno reformi u oblasti poslovanja“.

– Tokom protekle godine, jedina reforma koja može da se tako nazove su izmene Zakona o radu, koji je u jednom delu poboljšava poslovnu klimu. Ali, ništa nije urađeno u pogledu broja i složenosti procedura i javnosti rada javnih preduzeća koja pružaju usluge privatnom sektoru“, kazala je ona i dodala da je najveći pad ove godine napravljen u oblasti uknjižbe nekretnina, gde smo pali za 24 mesta u odnosu na prethodni izveštaj.

Susedi bolji

U Izveštaju SB od zemalja u regionu najbolje je plasirana Makedonija, na 30. mestu, Crna Gora je na 36. poziciji, Bugarska na 38. mestu, Rumunija na 48. mestu, Slovenija na 51. mestu i Hrvatska na 65. mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari