Javno preduzeće Srbijagas od juče funkcioniše kao holding, sastavljen od dve celine. Tim povodom Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, izjavio je da je Vlada Srbije usvojila osnivačke akte za restrukturiranje Srbijagasa.


– Doneta je odluka o formiranju operatora transportnog i distributivnog sistema, odnosno o formiranju dva nova preduzeća Transportgas Srbija i Distribucijagas Srbija – objasnio je Antić.

On je dodao da će na taj način Srbija ispuniti sve obaveze prema Evropskoj komisiji i Energetskoj zajednici u predviđenim rokovima i planiranoj dinamici.

– Očekujem da ćemo u rokovima izvršiti neophodna razdvajanja i da ćemo imati Srbijagas ustrojen u skladu sa evropskim principima, koji će raditi kao moderno organizovana kompanija – naglasio je Antić.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, kaže za Danas da je pretvaranje Srbijagasa u holding dobar potez koji može unaprediti poslovanje tog preduzeća.

– Podržavam tu reorganizaciju, dobro je što će od sada biti razdvojena naplata računa od transporta gasa. Na taj način je obezbeđena transparentnost jer neće biti „prelivanja“ odgovornosti za eventualne loše poslovne rezultate, već će se jasno znati kako ko od ta dva preduzeća unutar holdinga posluje. Srbijagas je u odnosu na, recimo Elektroprivredu Srbije, relativno manji sistem, i stoga je dobro što je podeljen na manje delova. Holding podeljen na dve celine je optimalno i racionalno rešenje, jer da ima više delova u potpunosti bi se razbila organizaciona celina što bi moglo da smanji poslovne rezultate, poveća broj zaposlenih i čitav sistem bi postao mnogo glomazniji i sporiji – ističe naš sagovornik.

On je uveren da će organizacija Srbijagasa kroz holding dovesti do boljih poslovnih rezultata i niže cene prirodnog gasa za potrošače.

– Holding omogućava efikasan i koordiniran rad što je preduslov za bolje poslovne rezultate preduzeća. Međutim, osnovni preduslov za njegovo bolje poslovanje je da mu država omogući da naplati svoja potraživanja. Bez toga nema izlaska na „zelenu granu“. Kada bi Srbijagas to postigao, stvorili bi se uslovi za pojeftinjenje „plavog energenta“, jer iako je osnovni faktor kod formiranja cena gasa njegova nabavna vrednost na svetskom tržištu, bolja naplata bi ipak omogućila povoljnije uslove za potrošače – zaključuje Vuletić.

Opet snižene cene gasa

Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost da se od 1. jula cene gasa u Srbiji snize u proseku za 11,2 odsto za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje… Za domaćinstva gas će biti jeftiniji za 10,5 odsto, što znači da će cena kubnog metra biti u proseku niža za 5,3 dinara (bez PDV) nego dosad. U Srbiji oko 10 odsto domaćinstava, njih oko 249.000, ima priključak na gas. Pojeftinjenje tog energenta je posledica usklađivanja sa cenama derivata nafte na osnovu kojih se određuje uvozna cena prirodnog gasa, kao i promene kursa američkog dolara. Cene gasa za javno snabdevanje prethodno su snižene i 1. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari