– Iako vole da se pohvale drugim stvarima, nadležni državni službenici ipak ne kriju da poljoprivreda beleži suficit i da bi u ovoj oblasti proizvodnje tek moglo da se profitira. Tako treba razumeti i najavu državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede Danila Golubovića, koji je najavljujući novobečejski Poljofest, naglasio da će na ovoj manifestaciji biti prvi put predstavljen novi evropski program subvencionisanja.

– Imamo sjajne vesti, a zahvalio bih se najpre Vladi Srbije koja je u eri smanjenja broja zaposlenih u upravi našla razumevanja i shvatila neophodnost dodatnog zaposlenja u upravi za agrarna plaćanja i sektoru za ruralni razvoj, jer je to bio uslov da ono što smo obećali, a to je apliciranje za fondove IPARD-a, početkom 2016. godine i realizujemo. Time smo uradili jedan ozbiljan korak napred, jer iako su te procedure duge i administrativne, kada pare budu počele da dolaze u Srbiju, a to su ozbiljni novci, do 2020. godine to je 175 miliona evra. Kada Srbija bude ušla u EU to će biti budžet od preko milijarde evra koji bi trebalo da nam pripadne. Time će naši poljoprivrednici drastično povećati svoju konkurentnost i to ne samo na tržištu EU, već i na tržištu trećih zemalja – naveo je Danilo Golubović.

            Opština Novi Bečej pozvala je sve poljoprivredne proizvođače da dođu na otvaranje Poljofesta 28. avgusta i prisustvuju nakon toga panelu na kojem će biti reči šta je to što mogu u okviru Ipard-a 2016 da ostvare od sredstava koje nudi Evropska unija, u obnavljanju mehanizacije i podizanju višegodišnjih zasada. Treći Poljofest održava se od 28. do 30. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari