Ekonomista Stojan Stamenković izjavio je da očekuje da će Vlada Srbije prodati Telekom Srbije kako bi popunila rupe u budžetu.

„Mislim da će ga sigurno prodati. Ne zbog toga da bi postao profitabilniji, nego da bi država popunila rupe. Mislim da će taj novac ponovo otići u budžet“, rekao je on u intervjuu za najnoviji broj mesečnika Biznis.

Telekom Srbije bi, prema rečima Stamenkovića, trebalo prodati, ali ne u celini, nego bi država trebalo da „zadrži neki paket“.

„Telekom treba ipak da pređe pretežno u privatni sektor, iz tehnoloških razloga. Ako bi tu došao Dojče telekom, to bi bila sjajna stvar“, rekao je on. Stamenković je procenio da će strane investicije u Srbiju ove godine biti manje nego prošle.

„NBS je izašla sa novom metodologijom gde su u SDI ukalkulisali i reinvestiranu dobit. Naravno da to rasterećuje platni bilans, ali to nije nikakav novi tok. Kada se gleda samo novi priliv stranih investicija, on je manji nego prošle godine i iznosi oko 700 miliona evra“, rekao je Stamenković, koji je član Saveta guvernera NBS.

Na pitanje koliko je Srbiji investicija potrebno i da li su važnije strane ili domaće, on je rekao da su domaće investicije važnije po svojoj veličini, ali da bi one funkcionisale moraju da postoje strane investicije koje će pokrenuti kooperante.

„Na primer, kao što je Fijat u Kragujevcu koji angažuje niz kooperanata. Njih ne bi bilo da nema Fijata“, istakao je Stamenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari