Suspendujemo preporuku građanima da se ne isključuju sa sistema daljinskog grejanja. Neka ubuduće svako donese odluku u skladu sa sopstvenim interesom – poručeno je preksinoć na sastanku predsednika 383 skupštine stanara, koji predstavljaju oko 40.000 građana Niša. Na ovom, prilično burnom skupu razmatran je odgovor gradskih vlasti na zahteve skupština stanara za smanjenje cene grejanja, te obezbeđivanje njihovog uticaja na poslovanje Gradske toplane i komunalnu politiku grada.


Predstavnici nekoliko stambenih zgrada najavili su da će narednih dana sa svojim komšijama i advokatima „posetiti“ Gradsku toplanu, kako bi joj uručili zahteve za isključenje sa daljinskog grejanja. Mada se takve najave mogu čuti sve češće, još uvek je neizvesno da li će isključenja i zaista biti masovna. Već sada je, međutim, izvesno da cena grejanja iz meseca u mesec raste, a da osiromašene Nišlije teško mogu da je „isprate“.

Na skupu je zaključeno da će skupštine stanara narednih dana organizovati izjašnjavanje stanara o predlogu gradskih vlasti da se njihovim zahtevima izađe u susret kroz postepeno i fazno smanjenje cene grejanja. Takođe je zatraženo da Gradska toplana, kao „gest dobre volje“, odmah smanji cenu grejanja za deset odsto. Već ove sedmice Agenciji za privredne registre biće dostavljena dokumentacija za registraciju Udruženja predsednika skupština stanara i vlasnika privatnih zgrada, čiji će zadatak biti da prati i kontroliše rad svih javnih preduzeća, te štititi interese građana u komunalnoj politici grada.

Pre ovakvih odluka, predstavnik Uprave za komunalne delatnosti i energetiku Bojan Gajić predstavio je predlog gradskih vlasti da se cena grejanja u roku od šest meseci smanji za 13,4 odsto, u roku od dve godine za 36 odsto, a u narednih 20 godina za 60 odsto. Ovakvo smanjenje trebalo bi, pored ostalog, da se obezbedi kroz ugradnju uređaja za merenje i kontrolu trošenja toplotne energije, kao i smanjenje zarada zaposlenih za pet odsto i mere štednje u Gradskoj toplani. Do povećanja cene grejanja dovelo je pre svega poskupljenje prirodnog gasa čija se cena slobodno formira na tržištu od januara ove godine.

Ovakvi predlozi i objašnjenja nadležnih naišli su na prilično veliko negodovanje okupljenih. Oni su ukazivali da je cena grejanja od februara do danas dramatično porasla, te da danas iznosi i do 10.000 ili 20.000 dinara mesečno. „Niška“ cena grejanja na godišnjem nivou za trećinu je viša nego u Beogradu, koji ima značajno viši standard od juga Srbije, rečeno je.

Inače, Gradska toplana građane Niša mesečno košta 30 miliona dinara pored ostalog i zbog toga što je „nagomilala“ više od 250 zaposlenih. Niko ne zna koliki je gubitak toplotne energije za koji je to preduzeće odgovorno, ali se pretpostavlja da iznosi i do 50 odsto, rečeno je.

– Cena grejanja i njeno smanjenje nije pitanje ulaznih i izlaznih inputa, već socijalni problem. Ljudi nemaju para. Čak i kada se isključe sa grejanja, dužni su da plaćaju fiksni deo, po uredbi koja reguliše ovu materiju, a koja je protivzakonita, što je konstatovao i ombudsman Vojvodine. I u razgovorima sa predstavnicima grada nailazili smo na sličnu vrstu arogancije. Dobijali smo, recimo, i indirektne pretnje: ukoliko se stanari opredele za masovno isključenje, instalacije neće izdržati, te može doći do požara, zbog kojeg će morati da odgovaraju oni koji su do toga doveli – kaže Đokica Jovanović, jedan od inicijatora ove građanske inicijative i udruživanja građana.

On dodaje da građani neće odustati od zahteva koje su nadležnima u gradu dostavili još krajem marta. Oni su tada zatražili da cena grejanja za sve korisnike bude niža za deset odsto u odnosu na onu koja je važila pre umanjenja penzija i zarada u javnom sektoru, a da razliku u ceni subvencioniše gradski budžet. Takođe, naveli su, Toplana mora da dobije novi menadžment „koji će voditi poslovnu politiku prema tržišnim principima, koji podrazumevaju i kupovnu moć stanovništva, a ne prema arbitrarnim nalozima vladajućih partija“. Zahtevali su da to javno preduzeće svim skupštinama stanara dostavi preciznu strukturu cene isporučene toplotne energije, te podatke o broju i kvalifikacionoj strukturi zaposlenih, visini prosečne zarade i ko su najveći dužnici.

Pilule za lilule

Dok je Bojan Gajić na skupu iznosio predlog gradskih vlasti, među okupljenima su se čuli povici „Lopovi“, „Pljačka“, „Otimačina“, „Vređate nam inteligenciju“, „Ovo je zamajavanje ljudi“, „Ovo su pilule za lilule“ i „Doživećemo ponovo '97.“. Sam Gajić je kazao da i on duguje 20.000 dinara za daljinsko grejanje, te da i njegova plata ne može da izdrži povećanja cene. Na skup nije došao predstavnik Gradske toplane.

 

Zatvarajte prozore

Cena grejanja u Nišu određuje se „krajnje paušalno“, pa nije ništa neobično da stanovi iste kvadrature u istim zgradama imaju „potpuno različite račune“, a da im u Toplani to „objašnjavaju“ i rečima: „Neki mnogo otvaraju prozore“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari