Odlukom Zorane Mihajlović, ministarke za saobraćaj, građevinu i infastrukturu o ukidanju prava poslanicima na besplatnu putarinu, praktično se suspenduje Zakon o primanjima narodnih poslanika, koji jasno kaže da oni imaju pravo na besplatan prevoz u drumskom, železničkom, rečnom saobraćaju na teritoriji Republike Srbije u svim pravcima i za neograničen broj putovanja, kao i u javnom – gradskom prevozu. Opozicija smatra da je ovo prvi put u parlamentarnoj istoriji Evrope da Vlada jednostranim dekretom ukida nešto što su poslanici zakonom sebi dodelili. Zoran Babić, šef poslaničke grupe naprednjaka, međutim smatra da narodni poslanici treba da dele sudbinu sa građanima koje i predstavljaju.

– Ne vidim ništa protivzakonito što će i poslanici na naplatnoj rampi plaćati putarinu. Uostalom, SNS je kada je bila u opoziciji prihvatila odluku Administrativnog odbora o ukidanju dnevnica koje su takođe predviđene Zakonom o primanjima narodnih poslanika. I dan danas primenjujemo takvu odluku, a interes građana i budžeta su mnogo značajniji od pojedinačnih interesa poslanika ili bilo kog drugog funkcionera. Osude pojedinih opozicionara su licemerne, a što se tiče poslanika SNS, svi oni prihvataju odluku da plaćaju putarinu – kaže Babić i dodaje da poslanici iz unutrašnjosti neće biti degradirani, ali da će svi morati da plaćaju svoje troškove .

Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS, kaže da je odluka ministarke Mihajlović jedan krajnje demagoški potez koji u Srbiji sjajno prolazi.

– Izgleda da nam parlament nije ni potreban, jer to je za ovu vlast nepotreban trošak. Dovoljno je da dođu Zoran Babić, Igor Bečić i Maja Gojković i da dignu ruku i izglasaju sve što je potrebno i šta će nam bespotrebne rasprave o zakonima – ocenjuje Stefanović i dodaje da i ova mera ima za svrhu da se „narod nečim zabavlja“, dok se za to vreme u državi odvija „katastrofalna ekonomska i socijalna politika“.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković šaljivo je ocenio da je „to jedan u nizu reformskih procesa koji će da ostavi pozitivne posledice na razvoj srpske privrede, posebno u oblasti kojom upravlja ministarka saobraćaja“. „To je nastavak jedne besmislene demagogije koju smo imali i do sada. Čujem da će se ostvariti ušteda od 15 miliona dinara, to je 120.000 evra, toliko verovatno košta komplet garderobe koju nose ministarke u Vladi Srbije“, rekao je Živković, a zamenik šefa poslaničke grupe SDS Janko Veselinović smatra da je ovo još jedna mera koja doprinosi urušavanju položaja i ugleda narodnih poslanika.

On je izrazio uverenje da će skupština nadoknaditi te troškove poslanicima i da će to značiti još jedno „presipanje iz šupljeg u prazno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari