Objava Vikiliksa da je američka ambasada u Beogradu 2007. godine poslala depešu u Vašington, predlažući da se Miroslavu Miškoviću, vlasniku Delta holdinga zabrani ulazak u tu zemlju, zbog toga što je bogatstvo stekao „na plećima građana Srbije, koji su posrtali tokom hiperinflacije“, nije iznenadila stručnu javnost. U dopisu, koji je agencija Rojters ekskluzivno objavila, navodi se da je Mišković uživao povlašćen položaj, koji mu je omogućio da carinu plaća sa 45 dana zakašnjenja, što u uslovima hiperinflacije znači da je praktično nije ni plaćao.


U Delti ni juče nisu hteli da odgovaraju na navode Vikiliksa, odnosno američke ambasade, rekavši samo da nemaju nikakav komentar. Stručnjaci ističu da bi u ovakvoj situaciji država trebalo da reaguje i pokrene istragu, ali da do toga skoro sigurno neće doći, te da sama informacija o zloupotrebama Delte i drugih tajkunskih firmi u doba prvobitne akumulacije kapitala, nije ništa novo za bilo koga u Srbiji.

Konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija kaže za Danas da u navodima Vikiliksa nema ničega spornog, u tom smislu da je poznato da se tokon devedesetih godina niko nije mogao obogatiti bez takvih zloupotreba beneficija.

– Ja se nadam da to nije bila neka tajna depeša jer su je slobodno mogli poslati i razglednicom. Kada imate ogromnu inflaciju i takve povlastice, sigurno je da će te se obogatiti – naglašava Bušatlija.

Međutim, Bušatlija podseća da pitanje zapravo nije toliko za Deltu koliko za organe gonjenja, koji bi trebalo da odgovore da li su i koliko su znali o navodima iz te depeše i koji bi „i bez medijskog pritiska trebalo da sada sami pokrenu istragu o tim navodima“.

Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište, takođe naglašava da ništa od svega navedenog u depeši američke ambasade nije bilo nepoznato u Srbiji i da se zna da je preraspodela kapitala kroz primarnu emisiju bila omogućena svima koji su bili bliski režimu.

– Ali, Mišković nije mogao da se obogati samo od toga. Koliko god se to ljudima ne dopadalo, on ima sposobnosti u raznim oblastima i zato je toliko novca i zaradio. Na kraju, njegova kompanija je procvetala posle 2000. godine, a ne pre toga. Siguran sam da bi kapital svakako završio kod njega na kraju, čak i da nije bilo toga. Danas se vraćati u 1993. godinu donelo bi nam više štete nego koristi. To je bilo i prošlo. Mi sada treba da se okrenemo tome da stvorimo uslove za uklanjanje prepreka otvorenoj konkurenciji i da eliminišemo privilegije, koje i dalje postoje u Srbiji – smatra Stevanović, koji je, kako kaže, ubeđen da se mnogim kompanijama i dalje toleriše mnogo toga što nikako ne bi smelo.

S druge strane, Stjepan Gredelj, član Saveta za borbu protiv korupcije, smatra da je stav „ko je ukrao, ukrao je“, „odvratan“ i „otužan“. Gredelja takođe ne iznenađuju vesti o povlašćenom položaju Miškovića u plaćanju carine, ali kaže da iako „smo svi mi to generalno znali, u Savetu nismo imali nikakve konkretne podatke“.

– On je bio režimski čovek i zna se kako je došao do novca. Mi uopšte ne sumnjamo u navode Vikiliksa. Međutim, tačno je da je Mišković najveći deo bogatstva stekao posle 2000. godine, ali je on zapravo samo akumulirao novac na osnovu tog kapitala koji je stekao u devedesetim. Onaj poznati prvi milion maraka, to je to – kaže Gredelj za Danas.

Radulović pisao Tadiću i EU

Advokati bivšeg direktora C marketa Slobodana Radulovića, koji je u bekstvu, održali su juče konferenciju za novinare na kojoj su istakli da je Radulović pisao predsedniku Tadiću i zvaničnicima Evropske unije navodeći da je Mišković nelegalno stekao C market i upozorio da prodaja Delta Maksija belgijskoj kompaniji Delez predstavlja opasnost za Srbiju jer će Mišković i njegov partner Milan Beko uvećati kapital, moć i uticaj.

Puj pike, ne važi

Iako ne smatra da bi trebalo zaboraviti kako je ko došao do novca tokom prvobitne akumulacije kapitala, Gredelj navodi da „nema teorije“ da državni organi pokrenu formalnu istragu o tom pitanju nakon objave Vikiliksa. „Mišković je sada sve to što je tako stekao uredno prodao Delezu i sada to sve zaista i jeste puj pike, ne važi“, kaže Gredelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari