Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Danilo Golubović, juče je rekao da će šteta zbog aflatoksina u mleku biti procenjena kad taj problem bude rešen, dok bivši ministar poljoprivrede Goran Živkov smatra da će šteta biti u stotinama miliona evra.


Ministar poljoprivrede Goran Knežević pozvao je resorne ministre iz regiona da dođu u Beograd iduće nedelje na sastanak o predlogu za osnivanju zajedničke referentne laboratorije za analizu mleka, a tim povodom jutros ga je pozvala ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

„Mislimo da će, ako se ovakav sporazum potpiše, region u budućnosti efikasno uspevati da se odbrani od udara, kao što je sada problem s mlekom“, rekao je Golubović i dodao da bi se analize u toj referentnoj laboratoriji radile dok Srbija ne završi svoju nacionalnu referentnu laboratoriju u Batajnici.

Državni sekretar je ocenio da je potpisivanje takvog sporazuma neophodno, jer je i Srbija bila u situaciji da isti uzorak mleka u tri laboratorije pokazuje tri različita nivoa aflatoskina. Golubović je dodao da je možda bilo i drugih uticaja na rezultate prisustva aflatoksina u mleku, a ne samo želje da se pokaže stručno znanje.

Ministarstvo poljoprivrede će, kako je rekao, na sledećoj sednici vlade predložiti mere da se farmama koje su proteklih dana zatvorene zbog povišenog nivoa aflatoksina pomogne kako ne bi imale gubitke. Predlog je da se tim farmama iz robnih rezervi besplatno da po 300 kilograma kukuruza po grlu, kao i mineral zeolit koji u stočnoj hrani neutrališe aflatoksin, i da im se plati mleko, iako nije ispravno.

„Uz adekvatne mere ceo problem s mlekom može da se reši za četiri dana, osim ako nekom nije u interesu da se to ne desi“, istakao je Golubović.

On nije mogao da kaže kada će biti gotova superanaliza ispravnosti mleka iz Srbije koja se radi u Holandiji, jer ta laboratorija zatrpana hiljadama uzoraka iz celog regiona.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je juče da u zemljama EU ministar poljoprivrede ne bi mogao da ostane na položaju posle davanja kontradiktornih izjava o ispravnosti mleka, što je učinio Goran Knežević. Prema njegovim rečima, Knežević je davao kontradiktorne izjave tako što je „prvo nazdravljao mlekom pred građanima, a zatim ga je povukao sa tržišta. Rekao je da je ispravno, pa ga je povukao“.

Pajtić je za B92 ocenio da nema odgovornosti pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića u aferi sa mlekom, jer je postupio ispravno, a da bi, upravo suprotno, bio odgovoran da nije obavestio javnost o sadržaju aflatoksina u mleku.

„Nakon što je obavestio vladu da postoji zaraženost i nije usledila nikakva reakcija, Ješić je kao roditelj i ljudsko biće, u krajnjoj liniji kao pokrajinski sekretar poljoprivrede, obavestio javnost o nalazima laboratorije o mleku“, naveo je Pajtić.

On je istakao da se ulazi u politizaciju i napada Ješić, koji je, kako je naveo, bio više nego korektan.

„Ministarstvo poljoprivrede nije preduzelo ništa da se predupredi opasnost. Ivana Dulić Marković i neki stručnjaci su upozoravali mesecima unazad. Počelo je da se reaguje jako kasno“, ocenio je Pajtić.

U Crnoj Gori neispravno 19 uzoraka

Ministarstvo poljoprivrede Crne Gore juče je saopštilo da je aflatoksin nađen u 19 od 27 uzoraka stočne hrane uvezene iz Srbije. Iz crnogorske Uprave za inspekcijske poslove je saopšteno da stočna hrana koja se proizvodi u Crnoj Gori nije kontaminirana aflatoksinom. U Crnoj Gori je i dalje na snazi zabrana prodaje mleka pet proizvođača iz Srbije, jednog iz Bosne i Hercegovine i hrvatskog proizvođača Vindija iz Varaždina.

Poštuješ pravilnik, proizvedeš aflatoksin

Udruženje proizvođača mleka Srbije juče je saopštilo da su njegovi članovi fokusirani na suzbijanje svake potencijalne opasnosti koja bi mogla da se javi u lancu ishrane. „Neophodno je da se pristupi usaglašavanju Pravilnika o prisustvu aflatoksina u stočnoj hrani i Pravilnika o nivou aflatoksina u mleku. Prema trenutno važećim dokumentima, dozvoljen nivo aflatoksina u hrani direktno proizvodi koncentraciju aflatoksina, koji je u nivou sa pravilnikom koji je bio na snazi do 2010. Radi sanacije nastalog stanja i usaglašavanja celokupnog sistema kontrole sa evropskim standardima, neophodan je tranzicioni period od minimum godinu dana. Insistiramo da se formira stručni tim koji će u narednim godinama raditi monitoring bezbednosti kompletnog lanca hrane, a na bazi prethodno usvojenog detaljnog akcionog plana, sa fokusom na nadležnost i vremenski okvir. U cilju efektivnog delovanja, neophodno je da Ministarstvo poljoprivrede po hitnom postupku obezbedi svim farmerima raspodelu zdravog kukuruza, svu neophodnu količinu apsorbenata, kao i izradu svih neophodnih laboratorijskih analiza o svom trošku“, navodi se u saopštenju Udruženja proizvođača mleka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari