Prihvatio sam da sa timom svojih saradnika savetujem Vladu Srbije o ekonomskim pitanjima i u prva tri meseca radiću pro bono, tj. besplatno. Posao oporavka srpske privrede neće biti nimalo lak, s obzirom na svetsku ekonomsku krizu, ali je to svakako moguće i verujem da ćemo uspeti u tome – izjavio je juče Dominik Stros-Kan, bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda, na konferenciji za novinare u prepunoj pres-sali Vlade Srbije.

Konferencija za novinare je održana nakon sastanka koji je Stros-Kan imao sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i ministrima finansija i privrede Lazarom Krstićem i Sašom Radulovićem.

Stros-Kan je istakao da je upoznat sa ekonomskim problemima Srbije poput visoke stope nezaposlenosti, niskih ličnih dohodaka, budžetskih problema i drugih, ali da je potrebno da se on i njegov tim detaljno upoznaju sa situacijom kako bi doneli adekvatne ocene i nakon toga Vladi Srbije dali odgovarajuće savete.

– Nemam magični štapić za probleme srpske ekonomije i potrebno mi je vreme za pripremu rešenja koje ću predložiti Vladi. Zadovoljan sam što ću biti deo tima koji će pomoći privredni oporavak Srbije, a to je jedan od bitnih uslova za uspostavljanje stabilnosti u regionu. To je veoma važno, jer se na stabilnost oslanjaju rast i opšti razvoj – istakao je Stros-Kan.

On je objasnio da je njegov angažman za Vladu Srbije ugovoren posredstvom agencije Vladimira Molova iz Pariza, koji je takođe prisustvovao jučerašnjoj konferenciji za novinare. Na pitanje zašto se odlučio da prihvati takav angažman Stros-Kan je odgovorio „zato što volim Srbiju“. Bivši direktor MMF-a nije želeo da se izjasni da li će savetovati Srbiju da produži aranžman sa institucijom kojoj je nekada bio na čelu, objasnivši da je suviše rano da bi mogao da da odgovor na to pitanje. Upitan da li će njegova saradnja biti uslovljena prihvatanjem datih saveta i da li postoji mogućnost prekida saradnje ako ih Vlada Srbije ne prihvati, Stros-Kan je naveo da se nikad ne zna, ali da će on i njegov tim nastojati da daju najbolje savete. „Lako je davati savete, teško ih je sprovoditi. Vlada Srbije je ta koja treba da odluči da li će ih sprovesti, jer je reč o političkoj odluci“, naglasio je Stros-Kan.

– Očekujem da će Stros-Kan i njegov tim pomoći da se nađe najbolje rešenje za fiskalni deficit, javni dug, koji je dostigao 60 odsto bruto društvenog proizvoda i pad industrijske proizvodnje. Cilj je da Srbija dobije zdravu privredu. U tom smislu posebno će koristiti Stros-Kanova poznanstva u finansijskom svetu i sve to će uticati da se srpska privreda zasnuje na profitu, a ne na državnim subvencijama – rekao je Vučić.

Reputacija

Na pitanje da li će reputacija Stros-Kana, koji je bio optužen za silovanje, uticati na Vladu Srbije, koja ga je angažovala, Vučić je istakao da ne želi da govori o bilo čijem privatnom životu, ali je naveo da je nesumnjivo da je Stros-Kan ekonomski ekspert. „Srbija pokušava da krene putem modernizacije, i na tom putu ćemo morati da preduzmemo teške mere koje naši prethodnici na vlasti nisu smeli. Zbog tog puta modernizacije Stros-Kan je i pozvan da dođe u Srbiju. Konsultovaćemo se s njim o svim važnim pitanjima vezanim za rukovođenje ekonomijom u našoj zemlji“, naglasio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari