Proizvođači duvana sa juga Srbije najavili su za 29. april proteste sa mehanizacijom ispred Osnovnog i Apelacionog suda u Nišu, koje optužuju za neefikasnost, neprofesionalnost i pristrasnost pri presuđivanju u njihovim sporovima sa kompanijom Filip Moris (Duvanskom industrijom Niš), koji traju već jednu deceniju. U Filipu Morisu ne žele da komentarišu postupke koji nisu pravosnažno okončani.


Povod za protest proizvođača duvana su najnovije presude Apelacionog suda, po kojima će njih nekoliko desetina morati da plati milionske iznose „Filipu Morisu“- od pet do 15.000 evra po proizvođaču, na ime opreme i mehanizacije koju se preuzeli 2001. godine, a nisu je isplatili u sirovom duvanu, kako su desetogodišnji kooperantski ugovori nalagali. Prema rečima proizvođača, Osnovni i Apelacioni sud, odnosno Opštinski i Okružni sud, koji su im prethodili, ranije su donosili odluke u njihovu korist, ocenjujući da je Filip Moris odgovoran za njihove desetkovane prinose zbog kojih nisu mogli da plaćaju dug. U tim odlukama u velikoj meri uvažavane su njihove tvrdnje da im je Filip Mors „isporučio nedeklarisano ili seme zaraženo virozom, kao i hemijska sredstva sa isteklim rokom trajanja“, te da im „nije obezbedio adekvatnu stručnu pomoć“. Oni sumnjaju da se oprečne presude u skoro istovetnim slučajevima donose zbog „korumpiranosti pojedinih sudija“.

– Već 2001. naš rod je počeo da propada, a kasnije smo saznali da smo dobili nedeklarisano, pa i zaraženo seme. Viroza je 2003. uništila 80 odsto naših prinosa, a 2004. i čitavih 100 odsto. Tada smo tužili fabriku, dobili sporove i kompanija Filip Moris, koja je u međuvremenu, odnosno krajem 2003., kupila DIN, ispatila nam je naknadu pretrpljene štete. U Ministarstvu poljoprivrede postigli smo i dogovor o reprogramu našeg duga, zbog novih okolnosti. Ali, Filip Moris je 2005. jednostrano raskinuo ugovore sa nama, navodeći da ne može da sarađuje sa proizvođačima koji tuže kompaniju. Mi smo ga tužili zbog raskida, a on je uzvratio kontratužbom, u kojoj zahteva da isplatimo sve dobijene sušare i drugu opremu. Osnovni sud je planski odugovlačio postupke po tužbi za jednostrani raskid ugovora, pa su naši ugovori nedavno istekli. Ali, sada smo dobili smo presude Apelacionog suda koje nam nalažu da opremu isplatimo, i to skupo, iako su ugovori sa nama jednostrano raskinuti, mi nemamo proizvodnju krivicom kompanije, a oprema je u međuvremenu propala – kaže za Danas Miroljub Rakić, potpredsednik Unije proizvođača duvana južne Srbije.

Proizvođači tvrde da su ovakve odluke Apelacionog suda donete uprkos drugačijim pravnim stavovima nadležnih sudskih instanci. Vrhovni kasacioni sud je krajem 2011. Doneo stav koji je suštinski „u korist“ proizvođača duvana jer je ocenio da zakonski osnov za raskid ugovora Filipa Morisa sa njima ne mogu biti njihove tužbe za naknadu štete, već to mora da bude samo krivica. Građansko veće Apelacionog suda je početkom prošle godine ponovilo ovakav stav, da bi sudsko veće tog istog suda nedavno donelo odluke koje „nisu u skladu sa tim“.

Direktor pravne službe kompanije Filip Moris Miša Vitorović navodi da su ovakve i slične izjave u vezi sa aktuelnim sudskim sporovima „otvoren pritisak na sud i pokušaj da se utiče na buduće odluke suda“. On kaže da ta kompanija „veruje u samostalnost i nezavisnost sudstva“.

– U potpunosti poštujemo zakone i postupaćemo u skladu sa svim pravosnažnim presudama sudova, kao i sa svim ostalim odlukama organa Republike Srbije – zaključuje u kratkom saopštenju.

Kompanija „Filip Moris“ prethodno je saopštavala, kroz sudske postupke, a i nezvanično za naš list, da je seme koje su proizvođači dobili 2004., od kada ga je ona isporučivala, bilo potpuno ispravno. To su potvrdila rešenja Ministarstva za poljoprivredu, mišljenja Komisije veštaka sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i deklaracija o njegovoj zdravstvenoj ispravnosti beogradskog Instituta za zaštitu bilja i životnu sredinu. Jedino je tačno da to seme nije bilo ispitano na oglednom dobru. Šteta na parcelama zasađenim duvanom nastala je isključivo zbog oboljenja izazvanog virusom bronzavost paradajza, a „propuste su napravili neki proizvođači“, koji „nisu koristili zaštitna hemijska sredstva“, a i „sadili su duvan blizu parcela sa paradajzom“.

Apelacioni sud: Radimo po zakonu

– Protesti proizvođača duvana za nas nisu prihvatljiv način izražavanja nezadovoljstva radom sudova, ali oni ne mogu da utiču na naš rad i zakonita presuđenja. Apelacioni sud postupa profesionalno, nepristrasno i u skladu sa zakonom, kao i odlukama Vrhovnog kasacionog suda i stavom Građanskog veća našeg suda. Naš sud nije donosio i ne donosi pravno neujednačene odluke u ovim sporovima već ih zasniva na činjenicama, koje jesu slične, ali ne i identične, pa su i odluke takve. Odluke o naknadi za mehanizaciju u korist Filipa Moris donete su pored ostalog i zbog toga što kada dodje do raskida ugovora obaveze iz ugovora ostaju za obe ugovorne strane, bez obzira ko je kriv za taj raskid – kaže za Danas portparolka Apelacionog suda u Nišu Snežana Milošević.

Proizvođači: Upropašćeni smo

– U najnovijim presudama Apelacionog suda navodi se da nije nastupila nemogućnost da proizvođači ispune svoju obavezu jer su i nakon raskida ugovora mogli na svojim parcelama da zasade neke druge poljoprivredne kulture i ostvare prihod. A stručnjaci kažu da su njive zaražene virozom neupotrebljive pet do deset godina. Mi smo i probali da sadimo nešto drugo, pa nije uspevalo. Sve u svemu, potpuno smo uništeni, a jug Srbije je dodatno ekonomski urušen. Ranije je u našem Udruženju bilo 11 hiljada proizvođača, a sada ih skoro i nema, dok Filip Moris otkupljuje domaći duvan uglavnom od proizvođača u Vojvodini. Od proizvodnje duvana živele su naše porodice, kao i radnici koje smo zapošljavali, a samo ja sam ih imao 15- kaže Miroljub Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari