Rukovodstvo Jugoremedije optužilo je novoosnovano Udruženje akcionara „Jugoremedija 3“ da rade u korist bivšeg vlasnika Jovice Stefanovića, otežavaju ionako tešku situaciju u ovoj fabrici i da nisu, kada je to trebalo, pokazali solidarnost sa onima koji su pre par godina predvodili štrajk i dobijali otkaze. Prema rečima direktora Jugoremedije Zdravka Deurića, sadašnji menadžment čine radnici koji su se izborili protiv nezakonite privatizacije i koji i dalje rade u korist svih zaposlenih.


– Zašto se sada oglašavaju i gde su do sada bili ti koji toliko brinu o Jugoremediji. Propustom države, imali smo pogrešnog vlasnika i teško smo se izborili da dokažemo pravo na vlasništvo i rad. Kolege, koji su 2006. godine dali podršku Niniju i protestovali u Beogradu vičući da neće bravara za direktora, sada skupljaju punomoć i prikupljaju akcije. Imamo dokaze da su sarađivali sa firmom Nini kozmetika i dobijali novac od njih, pa zato sumnjamo da žele sada sa nekim da ponovo da se udruže – rekao je Zdravko Deurić, najavljujući tužbe protiv nekoliko članova novoosnovanog udruženja.

On naglašava da Jugoremedija, posle silnih borbi, još radi i da su zaustavljene sve nezakonitosti. S druge strane, u udruženju akcionara „Jugoremedija 3“ kažu da su se proteklih godina nezadovoljni radnici i akcionari o svojim problemima oglašavali isključivo preko interneta diskutujući na forumima Beleks klub i Forum prijatelja Jugoremedije a da su tek sada, osnivanjem udruženja akcionara, stečeni uslovi da se istupi javno.

– Kada smo shvatili da fabrika loše stoji i loše posluje, formirali smo udruženje, kako bi spasli i firmu i svoje akcije. Mislimo da fabrika ima šansu ali je potrebno da država, kao jedna od vlasnika, postavi stručno rukovodstvo – objašnjava bivša radnica i akcionar Danica Lejić.

Prema njenim rečima, Udruženje i njegovi članovi nemaju nikakve veze sa Jovicom Stefanovićem Ninijem, a da su o kreditnim zaduženjima Jugoremedije akcionari saznali tokom poslednje Skupštine, kada je aktuelno rukovodstvo svim prisutnima podelilo dokument sa tabelarnim prikazom zaduženja prema raznim bankama.

– Iako obe strane imaju isti cilj, a to je poboljšanje poslovanja fabrike, podizanje vrednosti akcija i pronalaženje strateškog partnera, naše udruženje se neosnovano proziva u vrlo negativnom kontekstu. Naše aktivnosti nisu ni na koji način povezani sa bivšim vlasnikom Jugoremedije. Udruženje je suočeno sa tvrdnjama da zbog iznošenja podataka o poslovanju u javnost može biti i krivično gonjeno. Podsećamo da su akcionari prvi put došli do saznanja da fabrika posluje sa gubitkom kada je javno pokrenuta inicijativa za berzanskom trgovinom akcijama. Tada je od nadležnih finansijskih institucija stigao dokument iz koga su akcionari saznali da je bilans poslovanja u poslednje dve godine negativan, što je odredilo cenu akcija pri izlasku na berzu – objašnjava ispred Udruženja akcionara „Jugoremedija 3“ mali akcionar Stevan Vukov.

Poslednjih mesec dana izneti su podaci o vlasništvu Jugoremedije u više firmi, pa tako ova fabrika ima kapital u firmama Pen Farma i Luxol farmacija, kao i većinsko vlasništvo u Hemijskoj industriji Luxol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari