Vlada Srbije odlučila je juče da ne prihvati ponudu Telekoma Austrija od 1,1 milijardi evra za kupovinu 51 odsto Telekoma Srbije, što znači da najveća telekomunikaciona kompanija ostati u državnom vlasništvu do daljnjeg. Stručnjaci su složni u tome da bi prodaja „ispod cene“ bila loša i da je ovo u stvari bio očekivani ishod šestomesečnog tendera.

 Telekom Austrija je pre dva dana ponudio 1,1 milijardu evra za srpski Telekom, ali je radna grupa zadužena za prodaju rekla ne, jer se to ne uklapa u plan Vlade da za vodećeg operatera u zemlji dobije minimum 1,4 milijarde evra. Ekonomista Ivan Nikolić kaže za Danas da bi bilo besmisleno da je Telekom Srbija prodat za sumu nešto veću od one koju je nacionalni operater dao pre nekoliko godina za m:tel u Republici Srpskoj.

– Možemo samo da nagađamo šta bi bilo da je Telekom prodat, odnosno da li bi bilo bolje ili ne. Mislim da bi bilo besmisleno da je otišao za samo nešto malo više para nego što je Telekom dao za operatera u Republici Srpskoj. Pritom, ne smemo da zaboravimo da Telekom iz godine u godinu ostvaruje zamašan profit – napominje Nikolić i dodaje da ne vidi razloge zbog kojih bi vrednost ove kompanije na tržištu padala.

Neuspeo tender ne bi trebalo da utiče na državu, ističe naš sagovornik jer Ministarstvo finansija nije ni planiralo u budžetu novac od privatizacije Telekoma. „Oni to nisu uračunali jer nisu mogli da znaju da li će se desiti ili ne. U budžetu stoji da će se deficit pokrivati najpre zaduživanjem a tek onda privatizacijama ukoliko za to bude potrebe“, smatra Nikolić. Za njega je ovakav ishod tendera bio očekivan.

– Telekomu Austrija je ostavljen prostor za popravni, ali je već posle prve ponude bilo malo verovatno da će Austrijanci ponuditi cifru koju je država tražila – naglašava Nikolić.

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović ocenio je da je to što Telekom nije prodat dobro, rezonujući da nema nikakvog razloga da država prodaje kompaniju koja posluje sa profitom.

– Može se govoriti o tome da Telekom ne ostvaruje onoliki profit koliki bi mogao uz bolje upravljanje i to je tačno. Ali to znači da tu kompaniju treba profesionalizovati, uvesti korporativno upravljanje i bolji menadžment, a ne da je treba prodavati – smatra Đogović. Po njegovom mišljenju, to što Telekom sada nije prodat neće predstavljati nikakav problem za državu, pod uslovom da zaista nije računala na prihod od te transakcije prilikom pravljenja budžeta, kao što tvrdi. U suprotnom, kako dodaje ovaj stručnjak, država će morati ili da se zaduži ili eventualno da rebalansom budžeta smanji rashode.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Miodrag Popović ističe za Danas da bi nakon ovoga trebalo oformiti tim sastavljen od stručnjaka iz različitih oblasti poput ekonomije i telekomunikacija. Taj tim bi, napominje Popović, napravio strategiju u narednih mesec do dva šta treba prodati, a šta ne.

– Mislim da bi trebalo razdvojiti infrastrukuru od ostalog. Nju ostaviti u državnim vlasništvu, a ostalo prodati. Možda bi se dobila niža cena, ali bi bar ostalo nešto državi – ističe naš sagovornik. Osnovni problem, zbog kog uostalom, smatra Popović, Telekom i nije prodat je taj što se nije znalo šta se prodaje. „Mislim da Austrijanci nisu ozbiljno ni razmatrali povećanje ponude jer smo trenutno u nerešenoj političkoj situaciji i pred izborima“, napominje Popović.

Ponuda razumna

Erste banka je juče saopštila da je nova ponuda Telekoma Austrije za Telekom Srbije „razumna“ i da ostaje u okviru proseka za takve kompanije. Prema navodima analitičara te banke, minimalna cena od 1,4 milijarde evra, koju je Srbija tražila je bila previsoka i „više bi odgovarala čisto mobilnoj kompaniji nego nosećem operatoru“. „Dividenda nije u opasnosti i dogovor bi mogao da bude finansiran iz gotovinskih tokova i zaduživanjem. Ne vidimo nikakav rizik od povećanja kapitala“, navode u Erste banci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari