Učešće otvorenog postupka javnih nabavki ove godine povećano je na 86 procenata, u odnosu na prošlogodišnjih 54 odsto, što je na nivou zemalja EU – izjavio je juče Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke, predstavljajući polugodišnji izveštaj o javnim nabavkama. U isto vreme, smanjeno je učešće pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog poziva sa 24 odsto u prvom polugodištu 2013. na četiri odsto u ovoj godini.


Jovanović je naglasio da otvoreni postupak omogućava da se postignu daleko niže nabavne cene roba i usluga, ali da je potrebno dodatno raditi na razbijanju oligopolskih i monopolskih situacija na tržištu.

– Primera radi, Zdravstveni centar Čačak je nabavljao reagense u pregovaračkom postupku sa samo jednim ponuđačem u 2013. za 30,2 miliona dinara, da bi istu nabavku ove godine realizovao u otvorenom postupku gde je omogućena konkurencija za 21,6 miliona dinara i time ostvario uštedu od 28 procenata. RFZO je lek „kapecitabin“ ranije nabavljao u pregovaračkom postupku sa samo jednim ponuđačem po osnovu isključivih prava, po ceni od 239 dinara po tableti. Međutim, ove godine je proširenjem liste lekova omogućena konkurencija, a isti ponuđač je taj lek ponudio za 62 dinara po tableti, odnosno četiri puta jeftinije – objasnio je Jovanović. On je dodao da su među velikim sistemima koji su sveli pregovaračke modele javnih nabavki na minimum Elektromreže Srbije sa 0,63 odsto, Elektrovojvodina sa 0,67 odsto i RFZO sa 1,24 odsto.

Jovanović je istakao i povećanje discipline u izveštavanju od kada Uprava vrši nadzor nad primenom Zakona o javnim nabavkama, uključujući i podnošenje prekršajnih prijava protiv onih koji nisu dostavljali izveštaje. U prvom polugodištu 2014. izveštaje je dostavilo nešto više od 4.800 naručilaca, što je za 56 odsto više nego u istom periodu prošle godine, naveo je Jovanović. Takođe, olakšani uslovi za učešće na tenderima omogućili su da se početkom ove godine značajno poveća i broj ponuđača registrovanih kod APR-a, kojih je sada 4.500.

Više od milijardu evra za javne nabavke

Ukupna vrednost nabavki u prvoj polovini godine iznosi 147,6 milijardi dinara, od čega je 116,6 milijardi ostvareno putem otvorenog postupka. U Srbiji je prosečan broj ponuda po tenderu 2,7, dok je u Sloveniji 3,6, Hrvatskoj 3,3, a Crnoj Gori 3,1. U Nemačkoj i skandinavskim zemljama taj broj iznosi oko osam ponuda po tenderu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari