Pomoćnica ministra ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Bojana Todorović izjavila je za Danas da je Vlada donela odluku da to ministarstvo pred CEFTA komitetom pokrene CEFTA sporazumom predviđeni mehanizam za rešavanje sporova među članicama. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja će predložiti CEFTA komitetu da odluku Prištine da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije oceni nelegalnom i da se ta odluka ukine.

Todorovićeva kaže da mehanizam za rešavanje sporova među članicama CEFTA predviđa, kao prvu fazu, bilateralne konsultacije, ali će Srbija tu fazu preskočiti jer višemesečne pregovore između Beograda i Prištine, tokom kojih je i sporni carinski pečat bio tema, smatra bilateralnim konsultacijama koje nisu uspele. Prema CEFTA sporazumu drugu fazu čine konsultacije u okviru CEFTA komiteta i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja već sada prepoznaje dve teškoće koje će se u postupku pojaviti: vreme je letnjih odmora i samo zbog toga Srbija već nije konsultovala takođe embargom pogođenu Bosnu i Hercegovinu da joj se u postupku pred Komitetom pridruži, i druga i važnija stvar, Komitetu trenutno predsedava UNMIK Kosovo. Odluke se u Komitetu donose konsenzusom!

Todorovićeva je podvukla da ovaj mehanizam, koji je prinuđena da pokrene Srbija, još nije koristila nijedna članica CEFTA, pa je njegov tok pun nepoznanica – recimo, ne zna se da li će se konsultacije obavljati pismenim ili usmenim putem, da li će se zakazivati ili obavljati na neki drugi način. Sporovi među članicama CEFTA dosad su uspešno rešavani na nivou bilateralnih konsultacija. Tako je Srbija 2007. godine rešila problem sa Moldavijom nastao kad se pojavio nagli izvoz šećera iz te zemlje u Srbiju.

Protest Cefti i EU

– Povodom odluke Vlade Kosova da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije Beograd se obratio Cefti i EU sa upozorenjem da Priština ugrožava započeti dijalog u Briselu i prejudicira rešenja – izjavio je za Danas šef beogradskog pregovaračkog tima za pregovore s Prištinom i politički direktor MSP Borislav Stefanović. Priština je dan posle odbijanja Beograda da na briselskim pregovorima prihvati kosovski carinski pečat uvela zabranu uvoza iz Srbije.

Vlada u Prištini narušava sporazum

Beograd – Odluka privremene vlade u Prištini da zabrani ulazak srpskih roba na teritoriju Kosova je jednostrani akt kojim se narušava CEFTA sporazum i sprečava snabdevanje stanovništva južne pokrajine, ocenjeno je na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije. Odlučeno je da se Ujedinjenim nacijama i Evropskoj uniji ukaže na moguće posledice tog akta, kao i da se pred Evropskom komisijom, koja je osnivač CEFTE, pokrene postupak za rešavanje tog problema. „Privremena vlada Kosova ima za cilj da dezavuiše smisao dijaloga, izazove nesigurnost kod srpskog stanovništva i spreči pokušaj demokratskog rešavanja problema u južnoj pokrajini“ saopštio je direktor vladine kancelarije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović. M. N. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari