U 90 opština u Srbiji tokom marta izdato je više od 30 građevinskih dozvola po objedinjenoj proceduri, kažu za Danas u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Puna primena novog Zakona o planiranju i izgradnji od 1. marta trebalo bi da omogući objedinjenu proceduru izdavanja građevinskih dozvola za najviše 28 dana. Za sada, kako ističu u Ministarstvu, precizni zbirni podaci još uvek nisu dostupni.

Samo u Šapcu je, na primer, izdato pet dozvola. Podaci su prikupljeni neposrednim uvidom u rad organa koji sprovode objedinjenu proceduru. Obilazak opština i gradova je permanentan posao, tako da će Ministarstvo vrlo brzo imati bazu podataka o funkcionisanju jedinica lokalne samouprave u sprovođenju objedinjene procedure – napominju u ovom Ministarstvu.

Prema odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, kako nam je rečeno u Ministarstvu Zorane MIhajlović, nadležni organi su dužni da objave na zvaničnom sajtu svoje opštine ili grada sva izdata akta koja se pribavljaju u objedinjenoj proceduri. Ministarka je nedavno rekla da će oni koji ne budu poštovali zakon biti kažnjeni, ali u Ministarstvu ističu da se još „nije pribeglo kaznama, jer nije bilo potrebe za tim, budući da se ovaj početni period sprovođenja zakona smatra periodom uhodavanja“.

U Ministarstvu napominju da su zadovoljni rezultatima i da se po pripremljenosti za izdavanje građevinskih dozvola po objedinjenoj proceduri ističu Niš, Ruma, Smederevo, Aranđelovac i Sremska Mitrovica, dok su Loznica i Čačak primeri gradova koji su već spremni i za elektronsko izdavanje sa sopstvenim softverima.

– Nedovoljno dobro su se snašle lokalne samouprave Bela Crkva, Osečina, Leskovac, Ivanjica, Sečanj, Ćićevac, ali uz pomoć tima Ministarstva koji obilazi sve opštine u Srbiji, očekujemo da se sve lokalne samouprave uskoro usklade sa zakonskim obavezama – ističu za naš list u Ministarstvu građevinarstva.

Neposredno pred početak pune primene novog Zakona ministarka MIhajlović je najavila da će od 2. marta obilaziti lokalne samouprave u Srbiji kako bi se uverila da li se zakon primenjuje. Ona je tada istakla da će sve lokalne samouprave koje ne budu primenjivale zakon biti prekršajno kažnjene, a zakon predviđa i krivične prijave ukoliko javna preduzeća dostave pogrešne podatke neophodne za izdavanje građevinske dozvole. Mihajlovićeva je nedavno izjavila da se veći priliv zahteva za izdavanje građevinskih dozvola očekuje u aprilu i maju. Zakon, između ostalog, predviđa da investitor samo tri puta mora da ode do opštinskog šaltera – da se raspita šta mu treba od papira, da preda dokumenta i poslednji put da uzme dozvolu.

Zakon o planiranju i izgradnji primenjivaće se u dve faze. U prvoj, koja je već počela a trajaće do kraja 2015, razmena podataka biće u papirnoj formi. Od 1. januara 2016. planiran je prelazak u drugu fazu, koja podrazumeva komunikaciju isključivo u elektronskoj formi.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj ocenila je ranije da će puna primena izmenjenog Zakona o planiranju i izgradnji omogućiti da se Srbija na listi po uslovima poslovanja Svetske banke popne za 100 mesta. NALED je podsetio da je po efikasnosti dobijanja građevinskih dozvola SB rangirala Srbiju na 186. mesto od 189 zemalja, jer je za dobijanje tog dokumenta u proseku bilo potrebno 264 dana. Izmene zakona će, kako ističu, smanjiti i trošak za izdavanje građevinske dozvole koja je koštala pet puta više nego u EU i do 20 puta više nego u zemljama OECD-a.



 

Ikea

Ministarka građevinarstva Zorana MIhajlović rekla je krajem prošle nedelje da će švedska kompanija Ikea u aprilu dobiti lokacijsku i građevinsku dozvolu za izgradnju robne kuće u Beogradu. Iako je Memorandum sa švedskom kompanijom potpisan pre šest meseci, uslovi za dobijanje dozvole, kako je istakla Mihajlovićeva, stvorili su se tek po usvajanju novog Zakona o planiranju i izgradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari