U kancelariji privatne sudske izvršiteljke Stane Žunić danas se održava licitacija za prodaju osnovnih sredstava Centra za strna žita, saopštio je sindikat te naučno-istraživačke ustanove dodajući da je to posledica izvršnih presuda po tužbama grupe zaposlenih zbog neisplaćenih zarada, od početka januara do kraja juna 2011. godine.


– Ostali zaposleni kojima se duguje 19 zarada, uporno i strpljivo, u kontaktu sa resornim Ministarstvom prosvete i nauke i lokalnom samoupravom, pokušavaju da pronađu rešenje za opstanak Centra. Naše kolege, naučni radnici, sudskom naplatom svojih potraživanja praktično gase ustanovu – ističe se u jučerašnjem saopštenju sindikata Centra, uz napomenu da naučni radnici, za razliku od ostalih kolega, sada redovno primaju zarade preko projekta koji se finansira iz republičkog budžeta.

Predsednica sindikata u Centru Ljiljana Mijailović za naš list kaže da je zakazana licitacijska prodaja traktora, kombajna, mehanizacije i drugih dobara bez kojih ta ustanova ne može da funkcioniše. Dodaje da su zaposleni u Centru o tome obavešteni tek juče oko podneva, te da, prema važećim propisima, ne mogu da organizuju protest i spreče otuđenje imovine u skladu sa zakonskim odredbama, ali da će se danas, u vreme kad je licitacija zakazana, ipak okupiti ispred prostorija privatnog izvršitelja.

U sindikatu Centra i dalje veruju da su nadležna ministarstva prosvete i nauke, te poljoprivrede i ovdašnja lokalna samouprava voljni da reše status te ustanove i spasu je od kolapsa. Ističu da su u poslednje vreme „intenzivirane aktivnosti državnih organa i kragujevačke gradske uprave s ciljem da se obezbedi opstanak i dalji razvoj Centra“. Ono što kvari njihov optimizam jesu (ne)zvanične informacije da kragujevačka gradska uprava planira da na 50 hektara zemljišta te ustanove izgradi novu industrijsku zonu. I današnja prodaja imovine ne ide u prilog verovanju da su država i grad zaista spremni da spašavaju tu ustanovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari