Vojvođanski poljoprivrednici okupili su se juče ispred Skupštine Srbije u „pet do 12“ kako bi izrazili nezadovoljstvo predloženim izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

U njihovo ime Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je i organizovala protest, predala je zahtev da se Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu povuče iz skupštinske procedure, kao i da se napiše novi. Ispred republičkog parlamenta bilo je parkirano 11 traktora, a vojvođanske paore pozdravili su poslanici LSV Nenad Čanak i Bojan Kostreš, kao i potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković. Blokade saobraćaja ispred skupštine nije bilo.

– Tražimo povlačenje zakona iz skupštinske procedure i pisanje novog, koji bi trebalo da bude početak konstruktivnog dijaloga onih koji žive od zemlje i onih koji odlučuju o tome šta će se sa tom zemljom dogoditi -rekao je Čanak, dodajući da ne žele da naprave bilo kakav incident jer još ima vremena da se stvari dovedu u normalu. Lider LSV smatra da je „očigledno u pitanju politička odluka i neki politički razlog, a koji ne zna“.

Predstavnik Lige paora Vojvodine Miloš Šibo je rekao da poljoprivrednici imaju više problema, počev od neisplaćenih subvencija do predloženog zakona.

– Ukoliko se predloženi zakon usvoji, poljoprivrednici će moći da se odsele iz Vojvodine, jer neće imati šta da rade ili će u najgorem slučaju biti nadničari na svojoj zemlji – rekao je Šibo.

Glavni zahtev poljoprivrednika je da se ukine mogućnosti prodaje zemljišta, kako ono ne bi moglo da postane vlasništvo stranih državljana, kao i da se onemogući izdavanje zemljišta bez licitacije. Najveći problem poljoprivrednicima koji su protestovali jeste predlog da se 30 odsto državnog zemljišta izda u zakup na 30 godina isključivo pravnim licima, što je za njih neprihvatljivo.

I dok je manji broj njih u pratnji policije stigao do republičke skupštine, većina njih je ostala „zarobljena“ kod Čente. NJih je policija zaustavila na putu do Beograda. U jednom trenutku tokom jučerašnjeg dana u potpunosti je bio blokiran saobraćaj na putu Zrenjanin – Beograd kod Čente, kao i saobraćaj preko mosta u tom mestu. Na ovom delu puta bilo je 100 traktora poljoprivrednika iz Zrenjanina, Nove Crnje, Sečnja i Žitišta. Traktoristi su pokušali da probiju blokadu i nastave put do Beograda, ali ih je policija u tome sprečila.

Pokret za preokret na strani poljoprivrednika

Pokret za preokret podržava zahteve poljoprivrednika i u svom saopštenju navodi da su poljoprivrednici zapostavljeni, zaboravljeni i prevareni od strane Vlade Srbije i podseća da je premijer Aleksandar Vučić najavljivao velika ulaganja u poljoprivredu. U Pokretu za preokret napominju da subvencije kasne, da se poljoprivredni proizvodi nekontrolisano uvoze, dok domaća proizvodnja propada, a da nadležni u toj situaciji reaguju tako što prebacuju odgovornost jedni na druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari