Nakon advokata, studenata, prosvetara, ugostitelja i radnika IMT-a za danas su štrajk najavili i zaposleni u preduzeću „Autoprevoz“ iz Gornjeg Milanovca. Jedina razlika je što svi nabrojani svoje zahteve usmeravaju prema državi, a radnici „Autoprevoza“ prema privatnom poslodavcu.


U organizaciji Nezavisnog sindikata Autoprevoz – Sloga sa početkom u šest sati zaposleni u tom preduzeću okupljaju se na Autobuskoj stanici u Gornjem Milanovcu kako bi izrazili protest zbog neisplaćenih ličnih dohodaka i dnevnica i neoverenih zdravstvenih knjižica.

– Poslodavac radnicima duguje od jedne i po do tri i po mesečne zarada, dok se vozačima ne isplaćuju naknade na ime takozvanih „preraspodela“ od aprila prošle godine a dnevnice od februara ove. Takođe, radne knjižice nisu overene. Štrajkači zahtevaju isplatu svih zaostalih obaveza i da se ubuduće sve zarade isplaćuju na vreme. Traže i da poslodavac prekine sa mobingom i pritiscima na zaposlene i ucenjivanjem da radnici prihvate manje otpremnine od onih propisanih zakonom kao i da ih ne primorava na rad duži od propisanog – objašnjava za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

On dodaje da je „Autoprevoz“ u vlasništvu firme „Top Gan“ iz Čačka, na čijem je čelu Dragan Topalović.

– U trenutku privatizacije „Autoprevoz“ je imao 263 radnika. U međuvremenu Topalović je ugasio sve službe i u preduzeću je ostalo svega 45 radnika mahom vozača i mehaničara. On je vlasnik i autobuske stanice u Gornjem Milanovcu, a „Autoprevoz“ je pod hipotekom kako bi Topalović mogao da kupuje kamione za svoju firmu „Top Gan“. Vozači se svakodnevno proglašavaju viškom i premeštaju na druga radna mesta, dok se neke linije ne održavaju zbog nedostatka vozača. Topalović samovoljno ukida pojedine lokalne linije zbog čega zaposleni u „Autoprevozu“, ali i stanovnici Gornjeg Milanovca trpe veliku štetu. Zbog lošeg poslovanja i nebrige „Autoprevoz“ nije prošao na tenderu za prevoza đaka u opštini. Takođe, ulaganja vlasnika u „Autoprevoz“ su minimalna a vrše se samo neophodne popravke. Nijedan raniji dogovor sa vlasnikom nije ispoštovan i prošle nedelje je odlučeno da se stupi u štrajk – ističe Veselinović.

Plata je nasleđe iz prošlosti

Dragan Topalović, vlasnik „Autoprevoza“, izjavio je da „radnike interesuje samo plata, što je normalno, ali ne i u kakvim se problemima nalazi preduzeće, a da je štrajk pogrešno viđenje uloge sindikata nasleđen uz prošlosti“.

Nedostupna inspekcija

Iako smo nadležne u Inspekciji rada za Moravički okrug juče telefonom pokušali da dobijemo u više navrata kako bi smo saznali da li će pratiti štrajk i kako komentarišu tvrdnje radnika „Autoprevoza“ da ne dobijaju redovno lične dohotke, niko nam se nije javljao na telefon. Kontakt nismo uspeli da uspostavimo do zaključenja ovog izdanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari