Članovi Udruženja kragujevačkih taksista „Sitak“ tvrde da je stanje u auto-taksi prevozu katastrofalno, zbog čega im je ugroženo pravo da zarade i izdržavaju porodice. Oni su predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića obavestili da su u kontaktu sa ambasadama jednog broja evropskih država kojima su se „obratili sa molbom za dobijanje ekonomskog azila“.

– Državne institucije ne sprovode zakon i podzakonska akta i odgovorne su za postojanje nelojalne konkurencije sa kojom se suočavaju registrovani prevoznici. Održavanjem sive ekonomije i nelegalnih taksi vozača od tog vida preduzetništva napravljen je svojevrsni socijalni ventil. Time je znatno otežan položaj registrovanih taksista, praktično im je oduzeto pravo na zarade, navodi se u saopštenju „Sitaka“ uz napomenu da takvo stanje nije samo u Kragujevcu, već na teritoriji cele Srbije.

Ukoliko bi se ta oblast regulisala, ističu, prihod u republički budžet bio bi oko 20 miliona evra mesečno. Pretpostavka je, naime, da na teritoriji Srbije radi 20.000 taksi preduzetnika koji, zbog nelojalne konkurencije i nemogućnosti da zarade za život, nisu u stanju da redovno izmiruju obaveze prema državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari