Predstavnici Nadzornog odbora, menadžmenta i sindikata kragujevačke fabrike Metal sistemi, koja je odlukom Agencije za privatizaciju i Ministarstva privrede svrstana u grupu preduzeća u restrukturiranju za koje je predviđen stečaj, traže hitan sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom privrede Željkom Sertićem.

Na sednici Nadzornog odbora Metal sistema pre dva dana je odlučeno da se od nadležnih državnih funkcionera zahteva da se ta kragujevačka fabrika svrsta među preduzeća u restrukturiranju koja će biti privatizovana prodajom imovine. Menažment, sindikat i organi upravljanja traže i da se Metal sistemima omogući nastavak proizvodnje u Fabrici krupnih lanaca (nekada poslovala u okviru industrije „Filip Kljajić“) i Zastava procesnoj opremi, za koje vreme bi, veruju u toj firmi, preduzeće bilo privatizovano.

Pređašnji optimizam predstavnici Metal sistema zasnivaju na, kako tvrde, sve većem broju zainteresovanih za privatizaciju proizvodnih celina firme. Potencijalni švedski partner, koji je zainteresovan za kupovinu fabrike lanaca, i koji je nedavno danima čekao na konkretan razgovor sa nadležnima za privatizaciju u Srbiji, i dalje ne odustaje od namere da preuzme tu fabriku, te je još uvek u kontaktu sa menadžmentom Metal sistema.

Za Zastavinu fabriku procesne opreme koja posluje u okviru Metal sistema, od nedavna je, saznaje naš list, zainteresovana nemačka kompanija Graft lager koja, tvrde naši izvori, želi da odmah uzme u zakup pogone i preuzme sve njene radnike, a spremna je i za potonju kupovinu te firme.

Metal sisteme, odnosno Fabriku kupnih lanaca, prilikom nedavnog boravka u Kragujevcu, posetili su i turski ambasador u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj i predstavnici Privredne komore Turske, koji su najavili skorašnji dolazak investitora te zemlje u Šumadiju i Srbiju. Ambasador Bozaj je, tom prilikom, istakao da je kragujevačka „Lančara“ „jedna od najuređenijih fabrika u Srbiji“. Da se ne radi o uobičajenoj diplomatskoj kurtoazji svedoči činjenica da je u rekonstrukciju Fabrike krupnih lanaca, pre nekoliko godina uloženo oko deset miliona evra.

Podsetimo da su sindikat Metal sistema i nadležni u Agenciji za privatizaciju nedavno žustro polemisali zbog, kako tvrde sindikalci, neodgovornog odnosa i rukovodstva Agencije prema potencijalnom investitora iz Švedske koji je, posle višednevnog boravka u Kragujevcu i Beogradu, otišao neobavljena posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari