Radnici i Industrijski sindikat IMT-a koji su više od deset dana u štrajku, juče su postigli dogovor sa predstavnicima nadležnog ministarstva o ispunjenju zahteva. Zaposlenima će u naredne dve nedelje biti isplaćena jedna minimalna zarada, a hitno će biti pokrenuto rešavanje statusa i privatizacija te fabrike.

 S druge strane, predstavnici sindikata „Nezavisnost“, „Naš sindikat“ i ASNS u IMT-u oglasili su se juče saopštenjem u kome traže hitnu smenu kompletnog rukovodstva tog preduzeća i sastanak sa premijerom Vučićem, a najavljuju i nove proteste ukoliko im zahtev ne bude ispunjen.

– Dobili smo čvrsto obećanje od državnog sekretara Dragana Stevanovića da će nakon izglasavanja rebalansa budžeta radnicima biti isplaćena jedna minimalna zarada i overene zdravstvene knjižice, a povezivanje radnog staža možemo da očekujemo do kraja godine. Takođe, sa predstavnicima ministarstva je dogovoreno da će IMT biti prioritetno preduzeće za privatizaciju, hitno će se razgovarati sa potencijalnim investitorima, nakon čega će praktično biti rešen kompletan problem fabrike – kazao je za Danas Petar Grbić, predsednik Industrijskog sindikata IMT-a, i dodao da su radnici u veoma teškoj materijalnoj situaciji, pa se sindikat u međuvremenu dogovara sa menadžmentom fabrike da do obećane isplate obezbedi bar neku sumu novca za zaposlene.

Međutim, tri reprezentativna sindikata za teško stanje u preduzeću krive aktuelno rukovodstvo, zbog, kako navode, dodatnog zaduživanja prema dobavljačima, nestručnosti u pregovorima za moguću privatizaciju, nepotizma i dugovanja prema radnicima. Sindikati ističu „sukob interesa koji postoji kod najvišeg rukovodioca“, jer generalni direktor Zoran Radosavljević istovremeno obavlja istu funkciju u IMR-u, koji je „konkurentska firma, pa isti generalni direktor sam sebi prodaje motore i odlivke“, kaže se u saopštenju i dodaje da je „nova uprava preuzimanjem dužnosti u maju 2013. zaposlila oko 30 novih radnika, uglavnom u administraciji“.

Sindikati navode da je „sadašnja uprava dodatno zadužila preduzeće za 680 miliona dinara, i to oko 250 miliona prema dobavljačima, oko 150 prema zaposlenima zbog neisplaćenih zarada, 80 miliona za potrošenu struju i vodu, a 200 miliona za neplaćeni PDV, porez i porez na zemljište“. U IMT-u je 2013. proizvedeno 460 traktora, a u prvih devet meseci ove godine 190, dok je opstanak fabrike sa 850 radnika moguć samo ako se proizvede minimum pet traktora po zaposlenom, saopštavaju tri sindikalne organizacije.

Zahtevi

Radnici IMT-a predvođeni Industrijskim sindikatom te fabrike su se, nakon desetodnevnog štrajka upozorenja, juče okupili ispred zgrade Vlade, kako bi zatražili pomoć države u rešavanju teškog stanja. Oni su tražili isplatu 11 zaostalih zarada i prevoza za pet meseci, povezivanje radnog staža i overu zdravstvenih knjižica, ali i da država pomogne u pokretanju proizvodnje, koja je gotovo stala od kada je država preuzela većinsko vlasništvo nad preduzećem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari