Ukoliko ministarstva prosvete i finansija do kraja meseca ne reše problem u vezi sa organizacijom ekskurzija i rekreativne nastave, zaposleni u turističkim agencijama početkom oktobra stupiće u štrajk upozorenja i na jedan dan stopirati ugovorena đačka putovanja, najavio je juče Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA.


Predstavnici tog udruženja istakli su da bi 3.300 radnika u turističkoj privredi moglo ostati bez posla i ličnih dohodaka, a država bez milijardu dinara prihoda od PDV-a i poreza u doprinosa za plate, ukoliko đačka putovanja ne budu izuzeta od primene Zakona o javnim nabavkama.

– Prema dosadašnjem iskustvu, oko 9.500 ležajeva, 1.000 autobusa i više od 150 agencija specijalizovanih za delatnost đačkog turizma neće ostvariti značajan turistički promet, što će doprineti padu ukupnog turističkog prometa u Srbiji, a time i do smanjenja prihoda u budžetu – naveo je Seničić.

On je ponovio stav predstavnika turističke privrede da novac kojim roditelji plaćaju ekskurzije nije budžetski, zbog čega bi đačka putovanja trebalo izuzeti od primene Zakona o javnim nabavkama. On je dodao da je taj zakon neprimenjiv na oblast đačkog i omladinskog turizma i da je u suprotnosti sa važećim pravilnikom Ministarstva prosvete o organizaciji ekskurzija i nastave u prirodi. Predstavnici JUTA su istakli da je zahvaljujući primeni tog pravilnika 99 odsto poslova ušlo u „belu zonu“, a da je mogućnost da roditelji plaćaju putovanje direktno agencijama dovelo do toga da „deo novca završi u sivoj zoni“.

Seničić je naveo da iz Ministarstva prosvete školama nije prosleđeno uputstvo kako da organizuju putovanja ove školske godine, zbog čega su neki direktori raspisali javnu nabavku, a drugi oglas, u skladu sa važećim pravilnikom. Ipak, to je svega 10 odsto od očekivanog broja planiranih đačkih putovanja.

Dragoje Zekavica, član Upravnog odbora JUTA, kaže da je za turističku privredu još pogubniji zakon o rokovima plaćanja, po kojem se putovanje mora platiti u roku od 45 dana. Kako je dodao, zbog nemogućnosti plaćanja na rate, oko 450.000 učenika neće putovati u domaće turističke destinacije, a van sezone (u proleće i jesen) ostaće neiskorišćeno preko 10.000 ležajeva i 1.000 autobusa. Zekavica napominje da 90 odsto dece i omladine neće do kraja srednje škole napustiti mesto u kojem živi, jer svega 10 odsto ima mogućnost da negde otputuje sa roditeljima.

Ministarstvo: Obavezna javna nabavka

Škole u Srbiji su obavezne da prilikom organizovanja ekskurzija i nastave u prirodi ove školske godine primenjuju Zakon o javnim nabavkama, na osnovu mišljenja Ministarstva finansija i Uprave za javne nabavke, saopštilo je juče Ministarstvo prosvete. O planu putovanja odlučuju škole i saveti roditelja i oni su obavezni da primenjuju Uputstva za ostvarivanje nastave u prirodi i ekskurzija koje je doneo Nacionalni prosvetnih savet. Način organizacije i realizacije ekskurzije i nastave u prirodi kontroliše prosvetna inspekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari