Za otkup dokumentacije iz javnog poziva za izbor profesionalnog tima menadžera koji bi upravljao Železarom Smederevo do njene privatizacije po 10.000 evra uplatilo je šest kompanija, saznaje Danas iz izvora u Vladi Srbije. Koliko njih će se do roka koji ističe danas i prijaviti na taj tender, znaće se verovatno u subotu, dok se odluka o izboru očekuje tokom naredne nedelje.

Inače, u Vladi Srbije juče niko nije želeo da komentariše tužbu koju je Esmark podneo protiv Petra Karamaša, slovačkog partnera u konzorcijumu za privatizaciju Železare, i optužio ga ne samo za sabotažu tokom pregovora sa našom stranom nego i za „korist koju je ostvarivao tako što je znao da njegove kompanije snabdevaju Železaru rudom nižeg kvaliteta od standardnog, kao i drugim sirovinama po višoj ceni od tržišne“. Jedino je ministar energetike Aleksandar Antić na Kopaoniku izjavio da „Vlada Srbije nema nikakve veze sa tužbom koju je Esmark podneo protiv slovačkog biznismena koji se tereti za ometanje Esmarka u procesu privatizacije Železare Smederevo“, i dodao da, koliko je on video, „to je pitanje unutrašnjeg funkcionisanja Esmarka, stvar između te kompanije i njenog partnera“.

Međutim, ono što je srpsku javnost zainteresovalo jesu „usputni“ navodi iz tužbe Esmarka da je Karamaš sirovine našoj čeličani prodavao po višoj ceni.

– To je apsolutno netačno. Proces nabavke sirovina uključuje jednomesečne tendere na kojima se rude svih ponuđača rangiraju prema cenama, o tome postoji temeljita dokumentacija i potpuno je proveriva. Uz to, Karamaš, koji je jedan od najvećih dobavljače rude iz rudnika u Ukrajini, višegodišnji je partner železare, nasleđen još iz perioda Ju-Es stila, koji i dalje snabdeva tu kompaniju, odnosno njena postrojenja u Košicama a radi i sa Mitalovim čeličanama – kaže za Danas Bojan Bojković, izvršni direktor Železare Smederevo.

On na pitanje da li će tužba umanjiti izglede Karamaša ukoliko konkuriše za upravljenja Železarom, i da li će taj javni poziv zbog toga biti doveden u pitanje, odgovara da je „možda neko želeo da se to desi, ali ceo proces izbora je transparentan i nastaviće se prema planiranoj dinamici“.

Podsetimo, pregovori Vlade i Esmarka o prodaji smederevske železare neuspešno su okončani sredinom februara, nakon čega je raspisan javni poziv za izbor profesionalnog menadžmenta koji će upravljati tom kompanijom do privatizacije. Rok za prijavu ističe danas, a već sutra će biti poznato koliko je učesnika dostavilo ponude. Karamaš je, inače, najavio da će se javiti na tender, ali je zainteresovanost objavio i Esmark, navodeći kako „planira da to radi osam meseci, a najkasnije u januaru 2016. godine da preuzme većinsko vlasništvo“, kao i da „postoji već pripremljen biznis plan koji podrazumeva dugoročan posao za 5.300 ljudi“. U saopštenju vlasnika Esmarka, Džejmsa Bušara, tvrdi se i da ta kompanija „ostaje posvećena onome što smo naveli prošlog meseca u pregovorima, napravljen je korak napred sa Srbijom i naš tim menadžera je spreman da uđe u Železaru kako bi je oživeo“, i naglašava da su „premijer Aleksandar Vučić i ministar finansija Dušan Vujović uvek u pregovorima nastupali na najčasniji i najprofesionalniji način“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari