U Srbiji su ove godine otvorena 154 stečajna postupka i usvojeno osam planova reogranizacije, a Agencija za licenciranje stečajnih upravnika uplatila je u republički budžet oko 130 miliona dinara, odnosno oko 1,1 milion evra dobiti iz prethodne godine.

Trenutno ima 486 licenciranih stečajnih upravnika, od kojih su 322 aktivna, kazala je v. d. direktora Agencije Ivana Matić na jučerašnjem predstavljanju prvog broja stručnog časopisa „Stečajni instruktor“. Ona je istakla da je tekuću godinu obeležilo donošenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju, a da su planirane aktivnosti u 2014. realizovane uz značajne finansijske uštede.

Na skupu je istaknuto da je na 10 pokrenutih stečajeva tek jedan otvoren. Kroz unapred pripremljene planove reorganizacije (UPPR) potražuje se više od tri milijarde dinara, a najveći dužnici se već nalaze u nekoj fazi UPPR-a.

„Stečajni instruktor“ izdaje Agencija za licenciranje stečajnih upravnika i kompanija Paragraf, a namenjen je stečajnim upravnicima, privrednicima i široj stručnoj javnosti zainteresovanoj za tu materiju. Izdavaće se kvartalno i besplatan je za stečajne upravnike, a elektronska verzija biće dostupna u okviru pravne baze Paragraf Lex.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari