Novi Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije, imenovan odlukom Vlade 20. novembra, održao je juče prvu sednicu kojoj su, osim članova, prisustvovali i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, državna sekretarka u tom ministarstvu Mirjana Filipović, predstavnici Ministarestva finansija, direktor EPS-a Aleksandar Obradović i članovi poslovodstva kompanije.


Jedna od prvih odluka novog upravljačkog tela odnosi se na raspodelu dobiti iz prethodne godine. Odlučeno je, saglasno preporuci Vlade, da 70 odsto profita bude uplaćeno u državni budžet, ali u saopoštenju kompanije nije navedeno o kom se iznosu radi. Prema podacima sa sajta preduzeća, konsolidovani profit u prethodnoj godini iznosio je 18,8 milijardi dinara. Deo koji preostane nakon uplate u republički budžet, biće iskorišćen za pokriće gubitaka iz prethodne godine, odlučio je NO.

– EPS je prvo javno preduzeće koje je dobilo direktora izabranog na javnom konkursu i moderno koncipiran Nadzorni odbor u kojem struka ima glavnu reč. Ministarstvo energetike je uputilo Vladi Srbije predlog programa reorganizacije, po kojem će u definisanom redosledu koraka EPS postati moderno organizovana profitabilna kompanija. Reforme će stvoriti uslove da od septembra 2016. godine javno preduzeće postane akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu države – rekao je ministar Antić na prvoj sednici Nadzornog odbora.

Novi predsednik Nadzornog odbora, profesor Branko Kovačević istakao je da „EPS mora da bude konkurentan i da izađe na tržište, a kako je najvredniji u Srbiji, mora da bude i najvredniji u regionu i respektabilna kompanija u Evropi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari